Изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев коментира актуални теми,

...
Изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев коментира актуални теми,
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на ИАРА: През последните шест месеца работим в две посоки

Изпълнителният шеф на ИАРА доктор Николай Георгиев разяснява настоящи тематики, свързани с работата на организацията през последните шест месеца, оповестиха от ведомството. Сред тях са извършените срещи на управително равнище с Генералната комисия по риболовство в Средиземно море /GFCM/, идното сключване на двустранно съглашение с Румъния /ANPA/, осъществените инспекции на инспектори на ИАРА в народен мащаб и други.

Проведени са няколко срещи с управлението на Генералната комисия по риболовство в Средиземно море /GFCM/. Какви решения се взеха на тях, касаещи българската част от акваторията на Черно море?

В края на юли господин Мигел Бернал, изпълнителен шеф на Генералната комисия по риболовство в Средиземно море /GFCM/ посети България и на среща с доцент доктор Деян Стратев, заместник-министър на земеделието и храните, бяха разисквани значими въпроси за рибарството и аквакултурите. На 46-ата годишна сесия на GFCM, извършена от 6-ти до 10-ти ноември в гр. Сплит, Хърватия, последва поддръжка от страна на GFCM за България за основаване на първи демонстрационен център за аквакултури в българската акватория на Черно море. По отношение на улова на калкан получихме поддръжка за прекачване на 20 тона неусвоени от България количества за 2024 година

С сътрудниците ви от Румъния /ANPA/ организирате взаимни акции и учения. Да чакаме ли разширение на обсега на взаимна работа сред двете организации?

Проведени са поредност срещи, последната от които през месец ноември, с представители на Националната организация по риболовство и аквакултури, ANPA на Румъния, с посредничеството на Европейската организация за надзор на рибарството /EFCA/, вследствие на които се реализира единодушие за подписването на двустранното съглашение сред България и Румъния за общо съгласие за надзор на риболовните действия в Черно море и за поощряване на виновния лов на риба. Очаква се съглашението да подписано в гр. Бургас през месец февруари 2024 година

По стратегия Морско дело и риболовство бяха подписани нови контракти. Споделете ни детайлности за тях?

Бяха изчистени корекциите, които съществуваха по някои планове на ИАРА, което разреши подписването на нови три контракта по Програма морско дело и риболовство, на обща стойност 1 760 767 лв.. Бенефициент е ИАРА, като средствата са предопределени за подкрепяне на контролната ѝ активност. Договорите са за закупуване на марки за риболовни уреди, за облекла и обувки, както и контракт, с цел да бъде уголемен и надграден функционалният обсег и опциите на Системата за наблюдаване на риболовните кораби и електронния рибарски дневник на Агенцията.

Споделете ни съответни данни по отношение на извършените инспекции от ИАРА в народен мащаб?

Националната мрежа от отдели към дирекция „ Рибарство и надзор “ работи интензивно, като за последните 6 месеца са осъществени 9915 инспекции, от които 1895 са при икономически лов на риба, 4769 – при любителски лов на риба, 407 – по сигнали от жители и 304 – по контракти за двустранно съдействие. Проверени са 844 търговски обекти за търговия с риба, 1213 плавателни съда и 411 рибовъдни стопанства. Издадени са 8404 отчета от инспекции и 660 акта за открити административни нарушавания по Закона за риболовство и аквакултурите.

Какви са желанията ви за новия програмен интервал?

Очакваме стартирането на новия програмен интервал за Програма морско дело, риболовство и аквакултури 2021 – 2027 година Желанията ни са нашите инспектори на терен да бъдат оборудвани с нови високопроходими коли, дронове с термокамери и таблети, с които да бъде улеснена работата им. Също по този начин и потребление на електрически коли за работните задължения в градски условия.

Предстои съставянето на работна група сред ИАРА и Министерство на вътрешните работи, какви са упованията ви?

Очакванията ни са свързани с потребление на специфичен режим на придвижване на служебните коли и потреблението на сини сигнализиращи светлини. Както и потребление на стоп палки от чиновниците на ИАРА с контролни функционалности. Бихме желали да можем да задържаме извършители и наложително да ги водим в най-близкия сектор на Министерство на вътрешните работи! За голямо страдание, през последните години се усилиха случаите на експанзия против чиновниците на организацията. Агресия, която е обвързвана с физическа разпра, само че и със словесни офанзиви. Не са малко и похищенията против колите на ИАРА – нарязани гуми, счупени стъкла, изтръгнати странични огледала. Има похищения и върху плавателните средства на организацията. Точно поради тези вандалски прояви работим интензивно за основаване на обща работна група с Министерство на вътрешните работи, която да одобри всички гореизброени упования, които има ИАРА за предварителна защита и отбрана на своите чиновници.

В навечерието на коледните празници, какво бихте споделили на и за вашите чиновници?

В ИАРА работят изключителни експерти, на които желая да изкажа признателност за всеотдайността и ангажираността, която всекидневно показват в желанието си да опазят рибния запас на България – както в Черно море, по този начин и в останалите огромни и дребни водоеми в страната. Сърдечно им поисквам светли коледни и новогодишни празници, здраво здраве и доста триумфи през 2024 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР