Изпълнителната агенция Наука и образование за интелигентен растеж (НИОР) към

...
Изпълнителната агенция Наука и образование за интелигентен растеж (НИОР) към
Коментари Харесай

Софийският университет спечели дело за 70 млн. лв.

Изпълнителната организация " Наука и обучение за образован напредък " (НИОР) към просветното министерство търси 70 милиона лв. за отхвърления план на Софийския университет (СУ) за създаване на център за върхови достижения в региона на здравословния живот и биотехнологиите. Причината е правосъдно решение, съгласно което въпросният план би трябвало да получи финансиране. Това заяви за в. " Сега " Кирил Гератлиев, изпълнителен шеф на организацията, която е Управляващ орган на оперативна стратегия " Наука и обучение ". По нея бяха заложени към 200 млн. лева за основаването на общо 4 центъра за върхови достижения в България.

Проектът на Софийския университет беше класиран с точки, близки до оптималните. По-късно обаче той беше отхвърлен заради това, че в него се планува ремонт на постройка, която в това време Министерският съвет лиши от СУ. В края на предходната година държавното управление фактически изненадващо даде въпросната постройка, намираща се на бул. " Ал. Стамболийски ", за потребностите на съда. В основанията за отменяне на плана пишеше, че от университета са показали различен собствен парцел (става дума за част от болница " Лозенец ", която е база за студентите от медицинския факултет на СУ), в който ще се построи замислената лаборатория " за фундаментални научни проучвания в региона на модерната персонализация на трансплантацията на органи, тъкани и кафези ". От Изпълнителната организация НОИР обаче не одобриха това и отхвърлиха плана с претекста, че е неприемливо показване на документи, с които се усъвършенства качеството на подаденото планово предложение.

" Софийският университет апелира отстраняването в съда, тъй като постройката може да бъде сменена с друга, а планът има висока научна стойност. Университетът завоюва делото на две инстанции. Решението на Върховния административен съд е дефинитивно и има наложителен темперамент ", разясниха от пресцентъра на университета. Оттам показаха, че в продължение на шест месеца Изпълнителната организация „ Наука и обучение " отхвърля да подписа контракт за плана с разнообразни причини - липса на средства, както и нужда планът да бъде оценен още веднъж.

Коментарът на изпълнителния шеф на НОИР Кирил Гератлиев бе, че сега " ръководещият орган търси запас за осъществяване на правосъдното решение ", от което се подразбира, че планът няма потребност да минава през втора оценка. Той изясни, че е изпратил писма до просветното и финансовото министерство, на които чака отговори. " Едва по-късно ще имаме повече информация ", съобщи той. Още при отхвърлянето на плана на СУ и появилата се опция страната ни да изгуби заложеното финансиране от организацията обясниха, че вършат разбори защо могат да се пренасочат въпросните 70 млн. лева. при позволение от Европейска комисия. Обещанието бе, че при всички случаи те ще останат в границите на първа ос на НОИР, т.е. за просвета.

От МОН обявиха, че към този момент са пратили отговор на изпълнителната организация, който гласи, че министерството не може да обезпечи нужното финансиране. Източници на в. " Сега " разясниха, че заложените 70 млн. лева са били пренасочени към други планове с решение на Комитета за наблюдаване на оперативната стратегия, и цитираха разпореждания от Закона за публичните поръчки, съгласно които, в случай че нямаш право на разход, не можеш да изпълниш правосъдното решение заради справедливи аргументи. " Тогава правосъдното решение не може да се извърши заради справедлива неспособност ", настояват те. В такива случаи обаче финансовото министерство постоянно може да откри запаси в бюджета и да отдели спомагателен запас, коментират други специалисти, осведомени с проблема.

 

КОЙ КАКВО:

Останалите три плана за центрове за върхови достижения, които завоюваха общо 128.7 млн. лева финансиране по оперативната стратегия, са към този момент в ход. По съставен елемент " Мехатроника и чисти технологии " бе класиран планът на Института по обща и неорганична химия на Българска академия на науките с бюджет от 69.1 млн. лева В региона на информатиката и осведомителните и информационните технологии бе утвърден планът за теоретичен център на СУ за 29.7 млн. лева Отново Софийският университет, само че като водеща организация в консорциум " Наследство БГ ", е бенефициент и по третия съставен елемент на програмата - " Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености " (отново 29.7 млн. лева.). Четвъртата област - " Индустрия за здравословен живот и биотехнологии ", за която бяха заделени 70 млн. лева за създаване на теоретичен център - остана без утвърден претендент. Освен плана на СУ поради това, че не са съумели да съберат минималния необходим брой точки, бяха отхвърлени и още три други плана - на Института по електроника към Българска академия на науките, на Медицинския университет във Варна и на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР