Изпълнителна агенция Медицински одит към Министерството на здравеопазването проверява информация

...
Изпълнителна агенция Медицински одит към Министерството на здравеопазването проверява информация
Коментари Харесай

`Медицински одит` проверява дали работещ у нас гинеколог е осъден в Македония

Изпълнителна организация " Медицински одит " към Министерството на здравеопазването ревизира информация от медийни изявления, съгласно която наказан в Македония доктор работи в Медицински център " Майчин дом ". 

Информацията по случая пристигна от следствие на македонската " Нова телевизия ", представено от Канал 3. Според следствието доктор Николче Дамчевски има двегодишна ефикасна присъда, доказана от Апелативния съд в Скопие, и възбрана да работи като доктор в границите на 8 години. 

В присъдата против Николче Дамчевски написа, че " като гинеколог той има виновност за тежки закононарушения осъществени против здравето на хората и подправяне на документи ". Пред съда той е признал виновността си и по двете обвинявания.

Македонската телевизия изяснява, че Дамчевски е лъгал македонска пациентка в продължение на 9 месеца, че е бременна. Разследването открило, че Дамчевски работи в Медицинския център " Майчин дом ", както и частна болница в София.

Въпреки че е с лишен лиценз, Дамчевски станал член на Българския лекарски съюз от август 2018 г. 

От БЛС удостоверяват това пред македонската телевизия, като изясняват, че той е показал документ, съгласно който е член на Лекарската камера на Република Македония от 17 март 2016 година, както и подобен, съгласно който не е осъждан. 

От управлението на медицинския център оповестиха, че са сезирали " Медицински одит " по отношение на изявленията, свързани с доктор Николче Дамчевски, като до изясняването на събитията по случая реализираната от него здравна активност се прекратява. 

Д-р Дамчевски има българско поданство и е приключил своето здравно обучение и следдипломно образование в България.

Той не е чиновник на СБАЛАГ Майчин дом и няма трудово правно отношение нито с болничното заведение, нито с медицинския център към нея. Дейността, която реализира, е учредена на цивилен контракт към медицинския център, за сключването на който са спазени всички правни и административни процедури, обясниха от медицинския център.

Според тях доктор Дамчевски е дал всички изискващи се от българското законодателство документи за осъществяване на здравна активност – тапия за висше здравно обучение, удостоверение за приета компетентност по акушерство и гинекология и уверение за участие в Българския лекарски съюз от м. август 2018 година Въз основа на тези документи той е получил регистрация и право за практикуване на извънболнична здравна помощ от Столична районна здравна ревизия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР