Изпълнителката на Излел е Дельо хайдутин“ навърши 82 години на

...
Изпълнителката на Излел е Дельо хайдутин“ навърши 82 години на
Коментари Харесай

Сега народната музика много се извращава: Валя Балканска

Изпълнителката на „ Излел е Дельо бунтовник “ навърши 82 години на 8 януари, само че още не е чествала

Прочутата национална певица навърши 82 години и не престава да радва феновете си с концертни срещи онлайн. Тя се обръща към младите реализатори, които се насочват към фолклорната ария със особено обръщение.

„ Сега националната музика доста се извращава – променят се мелодиите, текстовете се трансформират. Това не е хубаво. Оригиналът си е оригинал. Както са измислени, по този начин би трябвало да се пеят националните песни. Иначе оказвам помощ на младите. Който ми е изискал ария, в никакъв случай не съм отказала “, сподели пред „ Телеграф “ изпълнителката на „ Излел е Дельо бунтовник “.

„ Не съм написала нито една ария, тъй като не е належащо аз да го върша. Народът ги е мислил и измислил, ние единствено ги научаваме и запяваме. Има пътеки, които са утъпкани. Ние вярно би трябвало да вървим по тях. Знам над 300 песни, в никакъв случай не съм ги записвала в тетрадка, всичко ми е в главата “, добави именитата певица.



Най-популярна в нейно осъществяване си остава „ Излел е Дельо бунтовник “, само че макар че гласът й лети в Космоса съвсем половин век, това не я е трансформирало.

„ Не се гордея, че аз съм изпълнителката. Научила съм я от Надежда Хвойнева, с позволение от нея я изпях. Просто излезе от мястото, откъдето е произлязла песента и откри мястото, където е нужна. Пея от 13-годишна – без акомпанимент, без нищо. Но естествено минах конкурс за отбор „ Родопи “. Приеха ме първа, очевидно съм впечатлила комисията. Тя музиката си върви с всичкото останало. Навсякъде си пея – и като отида в градината, и като събираме тютюна. Много пеехме едно време, до момента в който нижехме тютюна. Аз стартира от едната страна, отсреща другата групичка отвърне и ставаше доста прелестно. Сега към този момент доста от песните не се пеят, тъй като гледат множеството да са хороводни. В Родопите имаме поезия и хайдушки песни. Ние нямаме доста жътварски песни, тъй като жътвата е в полето. Ние сме повече на шишарките “, споделя Валя Балканска.



Говори с доста любов за своето многолюдно семейство  и признава, че чака още правнуци.

„ Майка съм на три деца, на пет внуци и осем правнучета. Още очаквам. Хубаво е да се раждат деца, тъй като самичък човек е нищо. Паднеш ли и в случай че няма кой да те повдигне, там ще си останеш. Не сме се събирали още за рождения ми ден, че ми беше малко неприятно тогава и не си разреших да ги тормозя. Има време. Всеки ден е празник, когато се съберем и сложим софрата. Чакам Господ да ми подари още дни и години, да се порадвам на още деца “, споделя Валя Балканска.

Въпреки достолепната си възраст, Валя Балканска продължава да пътува и да радва феновете си из цяла България.

„ С ансамбъла пътуваме за концерт в Благоевград – не ме не помнят и постоянно ме взимат с тях. Четири пъти хората в салона се изправяха на крайници. Четири пъти! И до момента в който пътувам, синът ми звъни и пита – майко, къде си. Викам – пътувам за концерт. Ама нали си със счупена ръка – ме пита. Излишно основават проблеми на хората. И да съм паднала, за какво го правиш на покруса? За мен все нещо си измислят. Един уебсайт скоро написал „ Валя Балканска падна от сцената и си счупи ръката “. Не мога да ви опиша какъв брой народ ми се обади да ме пита. И аз на всички изяснявам, че няма такова нещо. Защо стресират хората? Аз разбирам да е правилно, само че като не е “ – ядосва се родопчанката.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР