Изпълнението на проекта за увеличаване на обема на долния изравнител

...
Изпълнението на проекта за увеличаване на обема на долния изравнител
Коментари Харесай

Строежът на язовир Яденица още се бави, алармират от ДБ

Изпълнението на плана за увеличение на размера на долния изравнител на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) " Чаира " с създаване на язовир " Яденица " към момента е в начален стадий от май 2022 година Причина за това е противоречие на плана със законодателството на Европейския съюз (ЕС), оповестяват от пресцентъра на " Демократична България " (ДБ), като се базират на информация от писмен отговор на енергийния министър Румен Радев на въпрос от народния представител от ПП/ДБ Ивайло Мирчев .

Вследствие на негативно мнение на Главна дирекция " Околна среда " (ГДОС) на Европейската комисия (ЕК) от 2021 година диалозите за финансиране на плана с Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) били прекратени. По същата причина планът не бил включен в петия лист на планове от общ интерес и от съвместен интерес.

Освен това, макар подхванатите ограничения от Националната електрическа компания (НЕК), планът към момента не бил съгласуван с условията на Европейски Съюз за околната среда и по тази причина продължавал да е в начален стадий .

" Уверявам ви, че процесът по осъществяване на договаряния с районните групи към Европейска комисия по регламента за трансевропейските мрежи за придобиване на статут на Проект от общ интерес ще бъде един от целите на държавното управление в бранш " Енергетика ", написа в отговора си министърът на енергетиката, представен от Демократична България.

От групировката означават, че планът за построяването на язовир " Яденица " има за цел да усили 3 пъти размера на долния изравнител на ПАВЕЦ " Чаира ", като връзката сред двете водохранилища ще се реализира от реверсивен напорен тунел.

Припомняме, че през юни 2017 година на плана за построяването на язовира, който провокира и. През юли същата година капиталовото предложение от Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). През 2022 година кабинетът взе решение Министерство на енергетиката да поеме ръководството на 55 държавни парцела за построяването на бент. " Яденица " и реверсивен напорен тунел за връзка сред него и ПАВЕЦ " Чаира "
 Променят собствеността на 51 парцела за градеж на язовир „ Яденица “
Променят собствеността на 51 парцела за градеж на язовир „ Яденица “

Ще строят и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир " Чаира "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР