Изпълнението на годишния план за бюджетните приходи на Столична община

...
Изпълнението на годишния план за бюджетните приходи на Столична община
Коментари Харесай

София събра 2,6 млн. лв. от туристически данък за година

Изпълнението на годишния проект за бюджетните доходи на Столична община за поредна година е на 100%, сочат предварителните финансови данни към 31 декември през 2017 година „Постъпленията от налози и такси в хазната на София до края на м.г. са 639,2 млн. лева Това е с 31,2 млн. лева повече спрямо 2016 г.“, заяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Запазва се наклонността за резистентен растеж на приходите, която продължава от 2012 година насам. През миналите 6 години постъпленията в бюджета единствено от локални налози да вземем за пример са с 97 млн. лева повече, без да се трансформират данъчните ставки за столичани. Общо нарастването на личните доходи на Следствен отдел към окръжна прокуратура за този интервал надвишава 185 млн. лева

Сред факторите, които способстват за нарасналите финансови резултати, е по-добрата събираемост, както и въвеждането на модерни онлайн услуги за жителите.

Вследствие на раздвижването на имотния пазар и увеличеното търсене постъпленията от налога за възмездно придобиване на недвижими парцели в София през м.г. са с над 13,2 млн. лева повече, в сравнение с през 2016 година Приходите по това перо в столичната хазна надвишават 111, 2 млн. лева От налог здания постъпленията в бюджета са над 101,5 млн. лева

От туристически налог приходите са близо 2,6 млн. лева, което е с над 803 хиляди лева повече от тези през 2016 година Увеличението на броя на нощувките (също с към 800 хил.) се изяснява с по-големия брой на туристическите и бизнес пътувания до града.

„Със 7 млн. лева повече от миналата година са средствата, постъпили като налог МПС – общо 84,1 млн. лева Това се дължи както на положителната събираемост на този налог, по този начин и на нараствания брой нови коли, регистрирани в София“, разяснява зам.-кметът Барбалов.
През 2017 година обяснимо по-малко са постъпленията от приватизация, които в бъдеще се чака да играят все по-малка роля в общите общински доходи. От продажба на здания приходите са 8,2 млн. лева, което е с 2,3 млн. лева по-малко от 2016 година Такова е ситуацията и с продажбата на земя – влезнали са близо 10 млн. лева – с 1,8 млн. по-малко от миналата година.

Общо неданъчните доходи (административни такси, лихви, санкции, наеми, продажби и т.н.) за 2017 година са над 333,3 млн. лева, което е с 9 млн. лева повече от събраните средства през 2016 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР