Изпълнението на дейностите по проект Активиране на младежта в Котел

...
Изпълнението на дейностите по проект Активиране на младежта в Котел
Коментари Харесай

Стартира изпълнението на дейностите по проект - Икономузей

Изпълнението на дейностите по план „ Активиране на младежта в Котел за новаторско предприемачество в културното завещание “ са към този момент в ход. В средата на май, екипите от българска страна – на Община Котел и на Сдружение “Център за интерпретиране на наследството ”, ще посрещнат този от норвежка. Поводът за визитата на задграничната делегация в Котел е образованието, което трите партньорски екипа по плана ще проведат с младежите от етническите общности.

Проектът „ Активиране на младежта в Котел за новаторско предприемачество в културното завещание “ дава начало на нова демонстрация на културно творчество и предприемачество – Икономузей, за която Община Котел осведоми при започване на февруари т.г.

Общата цел на плана е подсилено локално развиване, обществено приобщаване и претовареност на младежите в Котел, присъединяване на етносите в културни планове и възстановяване достъпа им до просвета.

Водещият сътрудник по плана, община Котел, дружно с сътрудниците „ Център за интерпретиране на наследството и Кралското Норвежко Дружество за Развитие “, възнамеряват ангажиране на културата и културното завещание като запас за активиране на младежите от етническите общности (българи, роми, каракачани и турци).

Предвидено е да се постави началото на нова демонстрация на културно творчество и културно предприемачество - Икономузей – нов бизнес формат, заимстван от Норвежкия сътрудник, осъществил 13 Икономузея в Норвегия. Форматът е основан върху нематериалното културно завещание и занаяти на четирите етнически общности, допускащ им да практикуват културни обичаи по стопански витален и резистентен метод.

Ще бъде основана и осъществена нова културна демонстрация „ Визия и тон “ на четирите етнически общности, като театрална, доброволна самодейна изява отвън театъра, обвързвана с пресъздаване на културната традиция/ритуал Гергьовден, честван от всички етнически общности, населяващи територията на общината. Тя ще бъде осъществена посредством техниките на живото интерпретиране и показана по време на „ Фестивал на етносите, багрите и котленския килим “, провеждан в котленския парк „ Изворите “.

При осъществяването на плана, Община Котел работи в партньорство със съдружие „ Център за интерпретиране на наследството “ и Кралското Норвежко общество за развиване – Norges Vel “, които са под кралска протекция от април 1810 година и имат 200-годишна история в иницииране и ръководство на планове в Норвегия и по света, в разнообразни области.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР