Изпълнен с политическо напрежение ден - вторник, 10 август 2021

...
Изпълнен с политическо напрежение ден - вторник, 10 август 2021
Коментари Харесай

ИТН пак хвърли държавата в смут със зрелищен политически екшън

Изпълнен с политическо напрежение ден - вторник, 10 август 2021 година Ядосан, че не харесват препоръчани министри - един, двама или всички, водачът на " ИТН " Слави Трифонов отсече, че Има Такъв Народ няма да внесе за гласоподаване в Народното събрание плана си за кабинет.

Това се случва ден преди Народното събрание да гласоподава персоналния състав на държавното управление на Има Такъв Народ.

С това си решение Трифонов обаче сътвори казус, парламентарен. Той отдръпна предлагането на Има Такъв Народ за Министерски съвет, без то да е към този момент в ръцете му, защото е минало през ръцете на президента и към този момент е в ръцете на народните представители, които би трябвало да гласоподават.

С издадения от президента декрет конституционната процедура по желание на министър-председател към този момент е в решаващата си парламентарна фаза, обявиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

В невижданата обстановка се намести и номинираният за министър-председател Пламен Николов, който внесе в деловодството на Народното събрание писмо, с което отдръпва единодушието си да бъде повдигнат за министър-председател и да взе участие в процедурата по избора, заяви Българска телеграфна агенция.

По-рано Николов сподели, че ще отдръпна кандидатурата си с волеизявление в деня на гласуването - очевидно преди да бъде извършено. A по-късно пред публицисти: " Следват избори до дупка ".

Не можем да го изберем принудително, да забележим какво ще реши в сряда Председателският съвет, разяснява пред Българска телеграфна агенция водачът на ПГ " Демократична България " Христо Иванов.

По кандидатурата за министър-председател, откакто претендентът е подал състава и структурата (на МС), може да пипа единствено президентът и не може без гласоподаване. Така счита юристът и народен представител от " Изправи се БГ. Ние идваме " Татяна Дончева.

Капакът сложи ръководителят на Народното събрание Ива Митева (ИТН), която сподели, че когато нямате министър председател и нямате кого да гласувате, няма какво да гласувате. Процедурата е завършена и такава точка няма да има в дневния ред за сряда, 11 август - някак доста елементарно реши ситуацията Митева, щяла да го рапортува на Председателски съвет същия ден.

И по този начин, станахме очевидци на следващи изненадващи изказвания и ходове на водачи на Има Такъв Народ и на реакциите на останалите политически сили, заварени напълно неподготвени. Пълна главоблъсканица.

Слави Трифонов: Отиваме на избори

" ИТН " като първа политическа мощ няма да поддържа нито партиите на статуквото за идващ кабинет, нито " Демократична България ", нито " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Това разгласи Станислав Трифонов, водач на Има Такъв Народ в изказване в ефира на тв. 7/8. Трифонов уточни, че се отива на нови избори. Лидерът на Има Такъв Народ сподели, че няма да предложат за гласоподаване проектокабинета, излъчен от Има Такъв Народ.

Протестът против ГЕРБ и всичко свършено от ГЕРБ, са останали в предишното, а в сегашното и в настоящия парламент има политически упоритости, двуличие, неистини, изменничества и игри, безусловно неприемливи за мен и моите сътрудници от " ИТН, съобщи Трифонов.

Той разяснява, че са създали всичко допустимо и всички взаимни отстъпки и жестове към по този начин наречените партии на митинга, с цел да са спокойни хората, да има държавно управление и да са удовлетворени от партиите на митинга.

Пламен Николов: Оттеглям се

Номинираният за министър-председател Пламен Николов съобщи, че ще отдръпна кандидатурата си с волеизявление на следващия ден. Пред Българска телеграфна агенция той сподели, че ще го направи по персонални аргументи и няма юридически спънки за това.

Пред публицисти Николов изрази отчаяние не в персонален проект, а за страната. Но пък гласоподавателите на Има Такъв Народ ще се консолидират.

Направихме даже невъзможното, с реализирани взаимни отстъпки, там, където не сме и предполагали, означи някогашният претендент за министър председател.

Демократична България: Това е най-слабият състав на кабинет, предлагах до момента

" Демократична България " съобщи, че няма да поддържа кабинета на Има Такъв Народ и прикани за държавно управление с времеви небосвод от шест до осем месеца с третия мандат - държавно управление с механически темперамент, което да ни преведе през новата вълна на Ковид-19 и да се погрижи за обвързваните с нея стопански компликации.

А за оферти от Има Такъв Народ състав на Министерски съвет, Христо Иванов сподели, че е най-слабият, който в миналото в България е предаван. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора, е че ние не ги познаваме, сподели на брифинг в Народното събрание ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов след съвещание на групата.

" Можем ли ние да подкрепим едно държавно управление, което не е контрактувано, а наложено със закани, с диктат, което е излъчено в един развой на взимане на решение, в който имаме център и висока степен на овластяване, който е отвън институциите, отвън обществения и медийния живот - не можем ", разяснява Иванов.

От " Изправи се БГ! Ние идваме! " към този момент оповестиха, че няма да поддържат оферти проектокабинет. Подобно на Иванов и Татяна Дончева счита за най-добре да се образува техническо държавно управление с министри от служебното държавно управление за припемрно шест месеца.

Българска социалистическа партия: Категорично без Петър Илиев

И до момента в който така наречен партии на митинга не харесаха целия проекто-кабинет, една от така наречен партии на статуквото, която се озова най-близко до поддръжка за Има Такъв Народ - Българска социалистическа партия, съобщи (след съответното заседание на най-високо ниво), че в случай че кандидатурата за (силов) вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев не бъде оттеглена, няма да поддържат държавно управление, препоръчано от Има Такъв Народ. Каквото очевидно няма да има в границите на 46-ия парламент.

По-рано депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Филип Попов сподели, че ще изчакат до сряда, с цел да видят какво ще направи Слави Трифонов и " ИТН ".

Във връзка със създалата се обстановка Попов сподели, че оттук нататък следва да забележим, само че би трябвало да се откри конституционносъобразно решение.

Във връзка с възможен трети мандат, Попов означи, че първо би трябвало да се завърти рулетката и да се види на кого президентът ще го връчи. Знаете нашето отношение към трети мандат, сподели депутатът (ще предложат за постоянен служебния кабинет).

Да се върнем в умозаключение към Има Такъв Народ с едно красноречиво изказване, което няма потребност от коментар. Депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов сподели пред публицисти, че след през днешния ден (вторник, 10 август) всичко е станало персонално.

Може да се чака, че бурята в сряда, 11 август, няма да е единствено в чаша вода, а ще обхване цялата парламентарна зала, започвайки рано, рано още на Председателския съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР