Изоставянето на изкопаемите горива с цел минимизиране на климатичните промени

...
Изоставянето на изкопаемите горива с цел минимизиране на климатичните промени
Коментари Харесай

Природните бедствия за милиарди сe превръщат в новото нормално

Изоставянето на изкопаемите горива за минимизиране на климатичните промени няма да бъде на ниска цена или елементарно. Но с всяко злополучие за милиарди долари на човечеството се припомня, че всеки неуспех в тази посока ще бъде все по-скъп и гибелен, написа Bloomberg.

Досега тази година Съединени американски щати са претърпели седем естествени бедствия, струващи 1 милиард или повече $ вреди, заяви тази седмица Националната администрация за океаните и атмосферата. Те включват наводнения в Калифорния, пролетни стихии в Средния запад и Югоизток и зимна стихия в Североизтока. Още при започване на века седем произшествия за милиарди долари биха се смятали за типична година. Сега това е характерен доклад за началото на май - и към момента сме месеци от пика на сезоните на горски пожари и урагани.

Честотата на сходни произшествия се е нараснала експоненциално през последните няколко години, съвсем в крачка с повишението на атмосферната централизация на въглероден диоксид и световните температури, съгласно изследване, оповестено предишния месец в Journal of Climate Change and Health. Тъй като държавните управления по света не възнамеряват да отстраняват излъчванията на своите страни в продължение на десетилетия, можем да чакаме концентрациите на въглерод да продължат да нарастват, правейки планетата по-гореща и естествените бедствия по-чести и интензивни.

През 80-те години на предишния век в Съединени американски щати са се случвали приблизително единствено три бедствия със вреди за един милиард $ годишно, съгласно изследването. През последните пет години тази междинна стойност се е повишила до близо 18.

Тези числа не отразяват в действителност възходящия обсег на тези произшествия. Миналата година може да е била междинна година в новото обикновено положение, само че нейните 18 огромни събития са коствали общо 175.2 милиарда $, съгласно NOAA, което я прави третата най-скъпа година по размер на вреди в историята. В топ 3 са още три години от 2017 година насам, с обща сметка от 710 милиарда $ - омаловажавайки 369-те милиарда $ федерални разноски за климата, утвърдени в миналогодишния Закон за понижаване на инфлацията.

И тези числа просто отразяват разноските за възобновяване. Те подценяват цената в животи, която също се усилва и изгубените стопански благоприятни условия. През 80-те години на предишния век към 300 души умират приблизително годишно при бедствия за милиарди долари. Тази междинна стойност набъбна до 523 през 2010 година

Но даже когато броят на скъпоструващите бедствия пораства, американците не престават да се заселват на пътя им. Флорида, Тексас, Аризона и други щати с възходящ риск от смъртоносно време са най-бързо разрастващите се щати в страната през последните години. Това оказа помощ да се усили цената на жилищната застраховка дотам, че доста притежатели на жилища пропущат в допълнение покритие за наводнения и други сходни събития, заяви New York Times предходната седмица. Nationwide Insurance съобщи, че две трети от домовете в Съединени американски щати нямат задоволително застраховка. Разбира се, това е тъкмо нещото, което Nationwide Insurance би споделил, само че е елементарно да си визиите, че притежателите на жилища се възпират, до момента в който наградите се повишават. Резултатът може да бъде, че те поемат повече от разноските, когато се случи покруса.

Защитата от климата сигурно се трансформира в централен проблем за корпоративна Америка, като рейтинговите организации, мениджърите на активи и деятелите вложители карат фирмите да се регистрират и да се приготвят за климатичните опасности, без значение от цената.

Анкета след анкета демонстрира, че две трети от американците желаят дейности против изменението на климата, само че промишлеността за изкопаеми горива и нейните съдружници се пробват да забавят действителните дейности, като настояват, че разноските за енергиен преход ще бъдат прекомерно огромни за вдишване. Те са нищо спрямо цената на забавянето.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР