Износът на лекарства за диабет е сред причините за дефицита

...
Износът на лекарства за диабет е сред причините за дефицита
Коментари Харесай

Димитър Маринов: Все още има лекарства, които са забранени за износ, но се намират трудно

Износът на медикаменти за диабет е измежду аргументите за недостига им у нас. С този претекст Министерство на здравеопазването краткотрайно забрани износът на инсулинови и други лекарства.

От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) не считат, че заповедта за възбрана на износа на антибиотици и медикаменти за диабет ще позволи напълно казуса с неналичието на лекарства.

Има проблеми както с производството и с ритъма на доставките, по този начин и с интернационалната конюнктура

„ С въвеждането на мярката би трябвало да има повече медикаменти за българските жители, само че ще забележим до какво ще докара това. Все още не е решен въпросът с това аптеките да намират медикаменти в складовете, с цел да могат да доставят нужното на своите пациенти “, сподели в предаването „ Тази събота и неделя “ ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Според него към момента има медикаменти, които са неразрешени за експорт, само че се намират мъчно. Възможно е да се понижи и вноса към страната.

Проблемът е, че лекари нямат директен достъп до тази информация при изписването на е-рецепта

„ Не е ясно каква е действителната потребност от лекарствен артикул. Настоящата система (СЕСПА) мери потреблението през последните 6 месеца, само че има сезонност на продуктите. Това, че нещо не се е употребило през лятото не значи, че няма да е нужно през зимата. Най-обективната мярка са неизпълнените предписания – те ще покажат действителната потребност на медикаменти “, уточни Маринов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР