Изнесла ли е бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим около 1 млрд.

...
Изнесла ли е бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим около 1 млрд.
Коментари Харесай

Нарушава ли Лукойл петролното ембарго на Европейския съюз?

Изнесла ли е бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим " към 1 милиарда евро в горива, както твърди отчет? Нарушава ли компанията петролното ембарго на ниския съюз? Отговори на тези въпроси потърси енергийният анализатор от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров в ефира на Народоосвободителна въстаническа армия.

„ Анализът, който публикувахме с сътрудниците от Global Witness, взаимно с българските Център за проучване на демокрацията и Център за проучване на силата и чистия въздух – които са най-големите организации, следящи избягването на наказания от страна на Русия, демонстрират, че " Лукойл” е генерирала през 2023 година над 1 милиард евро от изнасяне на горива отвън България. Така на процедура се заобикалят изискванията на дерогацията”, уточни Владимиров.

По думите му вестник „ Политико” е обобщило главните изводи на отчета. „ Разгледали сме два типични случая за нарушаване на ембаргото. Те са доста повече, само че в разбора сме се спрели единствено да два. Единият товар, който преглеждаме е пряк експорт за Холандия на мазут с високо съществуване на сяра. Това са остатъчни артикули, които нямат изключително предопределение в България. Затова „ Лукойл” ги изнася. Това изказване на компанията е правилно. Но дерогацията е написана по този начин, че да може да се заобикаля. Но това не значи, че нейният дух не е нарушен”. акцентира той.

И добави:”Дерогацията не разрешава експорт към Европейски Съюз и товарът към Холандия за нас е директно нарушаване на глобите. Дерогацията не разрешава и експорт на артикули и към трети страни, в случай че те не съставляват екологичен риск от съхраняването на тези артикули в България.

„ Лукойл” има голяма база за предпазване на недопечен петрол и горива в България, която даже не се употребява на цялостния си капацитет”, безапелационен е Владимиров.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР