Изненадващо силната и необичайна за сезона буря в Бургаско се

...
Изненадващо силната и необичайна за сезона буря в Бургаско се
Коментари Харесай

Уникално видео: Черно море се отдръпна с 5 метра преди бурят...

Изненадващо мощната и необикновена за сезона стихия в Бургаско се оказа причина морето безусловно да се прибере във вътрешността с 5-6 метра и да разкрие дъното на плажове и пристанища в Созопол и Царево. Кадрите, които от през вчерашния ден спорадично се появяват в общественото пространство, са шокиращи и необяснени досега, защото сходен феномен локалните хора не са виждали до момента, написа " Флагман ".

Не касае за просто отлив, а за същинско оттегляне на морето от брега в минутите преди и след бурята, довела до спешни обстановки в Бургас и Поморие. На места се вижда по какъв начин лодки, които допреди секунди са плавали по повърхността на водата, се оказват забити в каменистото и пясъчно дъно. Спадът е забележителен – тук-там с до 1 метър.

Но на какво се дължи този феномен? Реално все още има две „ биещи се “ хипотези, само че след това метеоролозите ще решат коя е по-правилна, откакто се направи по-задълбочен разбор на самата стихия.

По данни на MeteoBalkans това събитие се назовава „ сейша “ или стояща вълна. То се случва поради спадането на атмосферното налягане. Сейшите са свободни съмнения на водата в затворени или полузатворени басейни като морета, езера или язовири, които стават по инерция след преустановяване на въздействието на външните сили – в тази ситуация атмосферното налягане. От организацията изясняват, че таман поради ниското атмосферно налягане, което е довело бурята, водата на избрани места е спаднала фрапантно.

Втората догадка за явлението споделя, че то се дължи на така наречен „ негативно неспокойствие “. Тя е в прорез с първото предложение, тъй като съгласно нея, когато атмосферното налягане се увеличи, равнището на водата спада внезапно. По данни на Jstor.org сериозните стихии провокират трагични разлики в атмосферното налягане.

Колкото по-близо е до брега бурята, толкоз по-голям резултат има на спад на водата, а когато се отдръпне и навлезе в намерено море, равнищата се връщат, както са били преди този момент. Допълващ фактор към този феномен са и мощните ветрове. Така в случай че посоката им е от морето към сушата, равнищата на водата по време на стихия се повишават, а когато е противоположна – се снишават. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР