Изненадващо премиерът Кирил Петков след срещата с украинския президент Володимир

...
Изненадващо премиерът Кирил Петков след срещата с украинския президент Володимир
Коментари Харесай

Петков не продума за оръжия пред Зеленски, обеща му ремонти на техника и пазари за ток и зърно

Изненадващо министър председателят Кирил Петков след срещата с украинския президент Володимир Зеленски и дума не отрони за изпращане на българско оръжие в Украйна.

Часове преди нея, посещавайки бомбардираните градове Буча и Бородянка, министър председателят говореше по какъв начин в Народното събрание има болшинство за изпращане на въоръжение в Украйна и че това решение следва да бъде взето другата седмица.

Вместо това на брифинта след срещата с президента Зеленски министър председателят Кирил Петков приказва за експорт на зърно от Украйна през Варна, за ремонт на тежка техника в българските военни фабрики и за транспорт на електрическа енергия.

Всичко това е контрактувано в шест точки, разгласи министър председателят:

- България ще купува на ниска цена ток от Украйна през Румъния

- Варна ще стане логистичен хъб за украинско жито и слънчоглед

- Украйна ще спомага за гозавата диверсификацията на нашата страна през Трансбалканския газопровод. Двете страни може да вършат общи поръчки за газ и по този начин да реализират по-добри цени

- България ще поеме ремонт на украинска тежка военна техника

- България ще помогне на Украйна в нейния път към Европейски Съюз

- България ще стане част от дребното страни, които ще вземат участие във възобновяване на Украйна.

" Целта на глобите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги поддържа и отсега нататък. През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската вероятност на Украйна. Днес получих увещание, че България продължава да поддържа това”, сподели Зеленски.

" Искам да Ви благодаря за водачеството, което показахте освен за Украйна, само че и за целия свят. Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас – няма подозрение в мен, че това е единственото нещо, което може да се случи ", съобщи Кирил Петков.

" Имаме толкоз общи области за поддръжка – България и балканските страни да купуват украински ток, което ще помогне доста на стопанската система ви. Ще се радваме Варна да се трансформира в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за полутечен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете страни спомагателен приток на гориво ", уточни Петков.

" Ще се веселя България да е част от реконструкцията на Украйна. Благодаря Ви за помощта за българския транспортен съд и моряци ", продължи Кирил Петков.

" Вашето искане за военно-техническа помощ във връзка с реконструкцията и ремонта на машини в български заводи ще е добра опция за Украйна и България да направи този ремонт. Много е значимо за България Украйна да вижда явен път към Европейски Съюз, време е за нас да кажем: " Това е мястото, към което Украйна принадлежи ", акцентира българският министър председател.

„ По отношение на вашата покана за България да взе участие в реконструкцията на Украйна, ние ще сме повече от щастливи да го създадем.Благодаря и за предлагането да помогнете на нашия транспортен съд да напусне Черноморск. Знам, че това не е елементарно, само че съм благополучен, че имате проведен проект за нашите моряци да се върнат вкъщи”, сподели още Петков.

По думите му за България е значимо Украйна да вижда явен път към Европейски Съюз. „ Това е мястото, към което Украйна принадлежи. Украйна е част от европейското семейство. Имате мощния глас на България, когато се срещна с моите европейски колеги”, сподели Петков.

„ Целта на глобите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги поддържа и отсега нататък. През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската вероятност на Украйна. Днес получих увещание, че България продължава да поддържа това”, сподели Зеленски.

Той разяснява и акцията на Петков за дарения за Украйна. „ Със своя образец вие вдъхновявате доста хора по света да оказват помощ на Украйна. Благодарен съм и за готовността на господин премиера да вземе присъединяване в следвоенното възобновяване на Украйна”, сподели Зеленски.

" Бях шокиран, когато видях бомбардирани жилищни здания, които даже нямат военни, видях детска играчка в руините на жилищна постройка, ударена от съветска ракета. Не мога да кажа, че това е военна или специфична интервенция - това е война и то против цивилни. Не скърбя, че уволних министъра си на защитата, когато употребява определението " специфична военна интервенция, никой не би трябвало да споделя нищо друго, когато вижда такива ужасяващи картини, като война против свободния свят и война против цивилни. По отношение на сигурността имам вяра, че имаме доста огромен капацитет за сигурността в Южна Украйна - изключително посредством основаване на тези логистични детайли. Можем да уверим, че цялото зърно от Украйна може да се транспорти през част от България ".

Той разяснява, че по въпроса на военната помощ, България има заводи, които могат да ремонтират тежки машини. " Ще осведомявам нашето държавно управление по въпроса и опцията за ремонт на тези машини. Всеки, който има вяра, че е част от свободния свят, би трябвало да застане зад Украйна, без значение дали се усеща директно застрашен. Така работят морала и етиката и за това по какъв начин светът би трябвало да работи. Всяка страна има право на избор в кой клуб да бъде и да ръководи личното си бъдеще - никой комшия не би трябвало да лимитира върху различен и към момента не мога да допускам на картината, която видях - това през 2022 година не може да се толерира в Европа ", акцентира българският министър-председател.

По-рано денем българските представители посетиха градовете Бородянка, Буча и Ирпен.

" Пълен смут, мирни жители стават цели. Не е човешко да останем несъпричастни към такава покруса ", разяснява Петков във връзка концепцията България да окаже военна помощ на Украйна.

Петков сподели още, че желае да се върне в Украйна, с цел да отпразнува победа на Украйна.
„ България е щастлива да застане до вас и да ви подкрепя”, сподели министър председателят ни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР