Изненадващо – между вредните продукти има и зеленчуци…Дори и да

...
Изненадващо – между вредните продукти има и зеленчуци…Дори и да
Коментари Харесай

10 храни, които причиняват подуване на корема

Изненадващо – сред нездравословните артикули има и зеленчуци…

Дори и да се храним извънредно здравословно и в дребни количества, казусът с подутия корем няма метод да бъде избегнат постоянно. Някои зеленчуци, както и влакнестите бобови растения са една от главните аргументи за изхвръкване на корема като топка напред, съгласно диетолози и специалисти.

Ако желаете да го запазите плосък – по-добре ще бъде да избягвате идващите храни. Изненадващо, измежду тях има както зеленчуци, плодове и даже подправки. Освен това е добре да хапвате по-малки количества храна, само че по-често, както и да дъвчете добре.

1. Кръстоцветни зеленчуци 

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол и зеле, могат да ни причинят неприятности. При някои хора те не се усвояват изцяло в тънките вътрешности, което най-вероятно се дължи на неналичието на характерни ензими. Това значи, че когато те доближат дебелите вътрешности, могат да провокират газове и отичане на корема.

2. Бобови растения и кореноплодни зеленчуци 

Въпреки че са доста потребни и неизменима част от всяка здравословна диета, бобовите растения и кореноплодните зеленчуци могат да доведат до отичане на стомаха. Освен това лещата съдържа фитинова киселина, която има същия резултат върху корема ви. Това може да се избегне, в случай че я накиснете в доста студена вода с малко лимонен сок или оцет за една нощ.

3. Костилкови плодове 

Костилковите плодове, както и сушените им разновидности, съдържат органични съединения, наречени захарни алкохоли, които са от изгода за нашето храносмилане и общото ни здравословно положение. Ако обаче не се усвояват вярно, те могат да ферментират, причинявайки отичане на корема и газове.

4. Подправки 

Въпреки че имат доста потребни свойства, някои пикантни подправки могат да подтикват освобождението на стомашна киселина, което пък да провокира раздразнение. Възможно е други да ферментират в храносмилателната ни система, което води до отичане на корема.

5. Дъвка 

Тя може да държи устата ви заета и да ви спре от посегателство към кутията с бисквити, само че дъвченето води до усвояване на въздух, което пък предизвиква отичане на корема. Освен това дъвката кара ензимите в стомаха ви, които се задействат от дъвченето, да чакат храна, което пък да докара до апетит.

6. Сол 

Солта може да усили задържането на вода в организма. Затова специалистите поучават в никакъв случай да не слагате в допълнение сол към храната си. Този табиет е извънредно нездравословен за сърцето и кръвното ви налягане. Освен това задържането на вода ви прави да изглеждате „ раздути “.

7. Диетична кола 

Напитката може да е с ниско наличие на калории, само че газираните мехурчета в нея провокират газове и отичане на корема. Вместо да пиете газирани питиета, пробвайте да ги замените с чай от мента – билката оказва помощ за понижаване на подуването на корема. Освен това способства и детоксикацията на организма.

8. Подсладители 

Задължително би трябвало да избягвате изкуствените подсладители и то освен тъй като са нездравословни. Много хора страдат от отичане на корема, тъй като употребяват прекалено много изкуствено подсладени храни и питиета.

9. Млечни продукти 

Някои хора не създават ензима лактаза, който им оказва помощ да разграждат лактозата. Заради това тя ферментира в червата и предизвиква болежка, газове и отичане на корема.

10. Рафинирани въглехидрати 

Храните, съдържащи рафинирани въглехидрати, като сладки и тестени произведения, имат по-висок гликемичен показател. В резултат на това при преработката им от организма се отделят газове и се следи отичане на стомаха. Същото се отнася и до пшеничните храни, които не се отразяват добре на част от хората поради ферментацията им в храносмилателната система.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР