Измислица е, че украинско жито залива пазара ни, твърди Мариана

...
Измислица е, че украинско жито залива пазара ни, твърди Мариана
Коментари Харесай

Хлябът щял да мине 3 лева, ако се върне 20% ДДС

Измислица е, че украинско жито залива пазара ни, твърди Мариана Кукушева

Защо хлябът е безценен и може ли да нарастне още? Мариана Кукушева, ръководител на Съюза на хлебарите и сладкарите даде забавни уточнения по тези въпроси пред Нова тв.

Вярно е, че интернационалните цени на пшеницата са паднали  фрапантно спрямо миналата година, само че пекарните не зареждат месец за месец, те работят със скъпо зърно и брашно, купени от дълго време,  обясни Кукушева. От думите й следва, че в идващите месеци, когато в пещите стартира да влиза тесто от на ниска цена зърно, и  насъщният би трябвало да поевтинее доста. Междувременно и  природният газ поевтиня съществено, което също е фактор за събаряне на цените на печивата.   

Експертката разкритикува концепциите да се анулира нулевия Данък добавена стойност за житото и брашното и да се върне 20-процентната ставка. Тя предупреди, че в случай че това се случи, цената на кг самун ще мине 3 лв.. И уточни, че при 20% Данък добавена стойност постъпленията в бюджета по това перо са били много скромни - 50-ина милиона лв.. Държавата може да си разреши да се лиши от тези доходи, с цел да облекчи цената на хляба за бедните българи, уверена е Кукушева.

Председателката на браншовия съъюз е безапелационна - мит е, че украйнско жито залива пазара и измества българското.  " Внася се единствено слънчоглед, в случай че някой твърди, че където и да е в България се разтоварва украинска пшеница, дано да уточни къде тъкмо и по кое време. Гарантирам, че българският самун се създава само и единствено от българска пшеница ”, съобщи експертката.

Мариана Кукушева счита, че не е добра концепция страната да се пробва да " контролира " цените. Тя уточни, че след внезапни придвижване постоянно пазарът се самонастройва и цените се възстановяват.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР