Измислен от американците, честван на 4-ия четвъртък от месец ноември,

...
Измислен от американците, честван на 4-ия четвъртък от месец ноември,
Коментари Харесай

От къде тръгва „Черен петък”

Измислен от американците, празнуван на 4-ия четвъртък от месец ноември, тъкмо след Деня на благодарността, той е прочут в целия свят с огромните понижения по магазините и щурото извършване на покупки.

Малко хора обаче знаят по какъв начин е зародил денят на шеметните покупки. В началото " Черни " се назовават дните по време на Голямата меланхолия, когато цените на акциите на " Уолстрийт " се срутват шеметно, а стотици хиляди хора губят парите си.

Финансистите Джеймс " Джим " фиск и Джей Гулд закупуват голямо количество американско злато. Причината? Да го продадат за по-голяма сума поради предстоящото повишаване на цените. Планът на двамата играчи обаче не се осъществил - на паметната дата 24 септември, която се падала в петък, пазарът в Съединени американски щати се сринал, а двамата спекуланти останали без пукната пара.Техният банкрут родил името на деня - " Черен петък ".

Преди години американските търговци и продавачи в Съединени американски щати записвали значимата счетоводна информация с разнообразни цветове. Печалбата отбелязвали с черно, а загубите с алено. Постепенно продажбите след Деня на благодарността се удвоявали и почнали да се назовават " черни ".

Годината е 1800, а това, което се предавало от уста на уста е, че притежателите на плантации в южната част на Съединени американски щати купували плебеи на рационални цени в петъка след американския празник.

В края на 80-те години наименованието е доста известно в Съединени американски щати. Търговците на дребно почнали да го свързват с продажбите след Деня на благодарността.

Любопитен факт е, че доста преди да се случи безредният петък във Филаделфия, лудото извършване на покупки през ноември към този момент било част от всекидневието на американците.

Съединени американски щати " заразяват " с " Черния петък " и други страни като Обединеното кралство, Бразилия, Индия, Норвегия, Унгария. В шопинг манията се включват и българите. В Мексико го назовават " El Buen Fin ", което се превежда безусловно като " Добрия Край ", а в Обединените арабски емирства е прочут като " Бял Петък ".

Както по света, по този начин и у нас, за търговците и потребителите месец ноември минава под мотото " Black Friday " - дълго чаканите солидни понижения на всевъзможни типове артикули и услуги. Изследване, което прави Kantar Millward Brown (глобална компания за данни, прогнози и съвещания, основана в Лондон) демонстрира, че 94% от хората са наясно какво е Черен петък, а двама от всеки трима души имат желанието да купят нещо на този ден.Шопинг.

Треската у нас навлиза преди към 6 години и става все по-популярна. Търговците се надпреварват кой ще изкара по-атрактивна оферта за купувачите, които към този момент са се научили на техните трикове.

Надпреварата е в действителност яростна и даже Черният петък в някои случаи се трансформира в " Черна седмица " или пък " Черен месец ". С годините се ражда даже и терминът " Малкият Черен петък ". Това е петъкът в седмицата преди Black Friday.В България събитието е по-скоро виртуално. 70% от интервюираните дават отговор, че пазарят онлайн.

Източник: в. Стандарт

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР