Изминаха три необикновени месеца в живота на всеки обикновен човек.

...
Изминаха три необикновени месеца в живота на всеки обикновен човек.
Коментари Харесай

Учители и ученици - заедно пишем модерната история на българското образование

Изминаха три невероятни месеца в живота на всеки елементарен човек. Но това са и три невероятни месеца за родното обучение. Дигиталната ера нахлу за момент, само че това освен не уплаши българските учители, а в противен случай, накара ги да откриват нови и истински способи да извършват задачата си на посланици на знанието. 
С наближаващия завършек на тази необикновена образователна година потърсихме още веднъж тримата български учители от видеото, снимано от издателство КЛЕТ България. Попитахме ги  по какъв начин са посрещнали компликациите в изискванията на пандемия, по какъв начин са се справили с провокациите на цифровото образование и какво е тяхното виждане за бъдещето на просветителната система. Ето какво споделиха в блиц изявление преподавателите Августина Давчева от Софийската математическа гимназия, Александър Чакмаков от 31-во СУ - София, и Росица Василева от столичното 1-во СОУ:
1. Пред какви компликации се изправихте по време на изключителното състояние?
Августина Давчева : Трудностите бяха първия час при първата онлайн връзка с първия клас. Но с първото кликване на бутона всичко се подреди.  
Александър Чакмаков : Основните компликации бяха при започване на изключителното състояние, в това децата да схванат, че учебното заведение може да действа и по друг метод, в потреблението на електронната среда - учебници, планове, домашни работи.
Росица Василева , 1-во СОУ София: Трудностите бяха и в персонален, и  в професионален проект. Трябваше да заставам у дома дружно с 5-годишния ми наследник, без опция за разходки и контакти с хора, и в същото време се изправих пред огромното премеждие, наречено отдалечено образование.
Сподели с твоите другари
2. Какво най-вече Ви липсваше и какво най-вече Ви хареса в новите условия през миналите три месеца?
Августина Давчева : Липсваха ми реакциите и най-много атмосферата в клас. Хареса ми бързата организация на Ръководството на СМГ и единната платформа на работа. Това превъзмогна стреса  при мен и сътрудниците за търсене и намиране на подобаващи канали за връзка.
Александър Чакмаков : Липсва ми живият контакт. От друга страна, откакто учениците привикнаха с новата действителност, урочната работа стартира с цялостна мощ и успеваемостта се увеличи.
Росица Василева : Хареса ми,че имах опция да продължа образованието на моите възпитаници. Липсваше ми живият контакт - за един преподавател е от огромно значение да е в контакт с децата.
3. Какво е Вашето виждане за бъдещето на образованието? Как смятате, че ще се отрази на българското обучение неочакваната смяна, през която преминахме?
Августина Давчева : Считам, че случилото се може само да се отрази положително в българското обучение. В естествена обучителна среда електронните платформи наложително би трябвало да продължат да съществуват редом като  извънредно скъп запас за съвещания, подпомагащо образование, спомагателна работа с изявени възпитаници, за работа по планове сред самите възпитаници в дребни групи, за образование при грип и за какво не и за наставнически срещи.
Александър Чакмаков : Смятам, че този вид цифровизация повлия добре на българското обучение. В бъдеще ще бъде по-лесно да се работи от у дома, както и да се минава на отдалечено образование по 1-2 седмици преди съществени грипни обстановки.
Росица Василева : Със сигурност отдалеченото образование промени българското обучение. Голяма част от сътрудниците ми и аз, несъмнено, все по-често започнахме да работим с електронни запаси, нещо, което в присъственото образование не е неотложно. Повечето сътрудници в този момент са по-смели и спокойни в работата си с разнообразни приложения и стратегии. Смятам, че тази форма на образование може да е подкрепяща или допълваща, само че не и съществена за дълъг интервал.
4. Споделете ни какви са Вашите трикове, с цел да структурирате един пълностоен онлайн урок.
Августина Давчева : Трикове нямам. Изградих  нова методика на преподаване, синхронизирана с новия вид образование. Оказа се сполучлива, коректив за която е противоположната връзка на учениците ми.
Александър Чакмаков : Няма трикове. Ако и в елементарната класна стая уроците са на равнище, то те неизбежно се трансферират и във виртуалната класна стая. Когато се демонстрира схващане, децата го усещат и работят с готовност.
Росица Василева : За един пълностоен онлайн урок учителят наложително би трябвало да има проект А и проект Б. Може да има спиране на интернета или да се получи микрофония, или други усложнения. Затова открих предварителни правила за работа.
5. Промениха ли се и по какъв начин връзките с учениците Ви?
Августина Давчева : Не, взаимността сред учениците и учителя е самостоятелна големина от типа преподаване - виртуално или действително.
Александър Чакмаков : Предполагам - не. Прави обаче усещане, че децата желаят да дойдат и да седната в класната си стая повече от всеки път. Сега връзката преподавател - възпитаник - родител е доста мощна.
Росица Василева : Станахме по-близки, тъй като компликациите бяха взаимни. Освен това, включвайки камерите си, ние като че ли се пренасяхме в дома на всяко дете, а и те в моя дом.
По-голяма смяна претърпяха връзките ми с родителите. Признателна съм за толерантността, търпението и разбирането, които демонстрираха.
6. Пишете ли забележки, в случай че не внимават?
Августина Давчева : Не, разгадавам на персоналния, и то сполучлив, контакт по телефона с родител.
Александър Чакмаков : Забележката е остаряло разбиране - такива ми пишеха на мен като възпитаник.:-) Сега е добре децата да бъдат подтиквани.
Росица Василева : Да пишеш забележка, че децата не внимават в отдалеченото образование, е все едно радиоводещият да се сърди на слушателите, че се разсейват. Това пречи на тях самите, а не на класа. 
7. Какво ще пожелаете на Вашите възпитаници за края на образователната година?
Августина Давчева : Вярвайте в личната си победа, тъй като „ Побеждават тези, които имат вяра, че ще победят! ”
Александър Чакмаков : Да знаят, че учителите им имат вяра в тях.  Пожелавам им прелестно лято, да не помнят за технологиите и компютрите... да го прекарат в планината или на морския бряг, да заредят силите си и да са готови  за една доста по-успешна 2020/2021.
Росица Василева : На всичките си възпитаници искам да са здрави, да изживеят незабравима лятна почивка и наесен всички да се забележим в учебно заведение! 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР