Изминаха по-малко от десет дни от аварията на Северните потоци“,

...
Изминаха по-малко от десет дни от аварията на Северните потоци“,
Коментари Харесай

Европа застана в защита на норвежкия газ

Изминаха по-малко от 10 дни от повредата на „ Северните потоци “, която даже в Европа намерено се назовава бойкот, само че пазарните играчи към този момент направиха верните заключения и престанаха да изобразяват умерено равнодушие. Стана известно, че Норвегия, която сега е основен снабдител на нефт и газ за еврозоната, стартира да разполага военни елементи във всички обекти за произвеждане и преправка на въглеводороди.

Местните медии споделят, че норвежката войска, с дейната поддръжка на полицията и локалните елементи за самозащита, патрулира крайбрежието и е охранява всички уреди за преправка на петрол и газ, ситуирани в непосредствена непосредственост до морето. Самата водна повърхнина също не остава напокрита. Военноморските сили, подсилени от формирования на военната авиация, напуснаха базовите пристанища и започнаха да пазят морските индустриални обекти и нефтени и газови залежи.

Към късно в понеделник военните бяха ситуирани покрай терминалите за експорт на газ „ Колснес “ и „ Нихамна “, завода за ВПГ и кондензат „ Карстьое “ и рафинерията „ Монгстад “.

Официално Осло твърди всички (и на първо място личното си население и много уплашените купувачи от Европа), че няма нищо изключително в протичащото се и фактът, че оборудванията на петролната и газовата промишленост - ключът към норвежкия бюджет - са взети под контрола на отбрана на армията и флота, въобще не значи съществуването на действителна опасност. Сигурно има чисти души, които ще одобряват това изказване на религия, само че несъмнено няма да сме ние – а нашият песимизъм се споделя от основни европейски играчи. Недоверието се ражда от обстоятелството, че норвежките кораби са подпомагани от бойните си сътрудници под флаговете на Германия, Франция и Англия. Правилно чухте, норвежките полета в намерено море се пазят или по-скоро пазят от знамената на три прилежащи страни по едно и също време. По необичайно съвпадане това са страните, чието битие, без ни минимум пресилване, зависи директно от стабилността и размерите на доставките на норвежки въглеводороди.

Политиците от Стария свят могат блъфират колкото си желаят, само че не е нужно да сте идеалист, с цел да свържете детонациите на съветските газопроводи, които лежат под дебелите студени северни води, с трескавата активност на Норвегия, която за първи път от края на Втората международна война извади бойни самолети от хангари и военни кораби от пристанища за отбрана на залежи и сонди. Очевидно е, че Осло одобри случилото се извънредно съществено – като опасност за личната си стратегическа и енергийна сигурност. А фактът, че корабите на техните съседи в морския район им се притекоха на помощ, демонстрира, че Берлин, Париж и Лондон изцяло и изцяло споделят безпокойството на норвежките петролни и газови служащи, тъй като даже просто съглашение за опцията и изискванията за взаимно патрулирането лишава повече от един ден. Тоест тази концепция породи съвсем незабавно след повредата на съветските газопровода.

Разбира се, европейските водачи в никакъв случай няма да го признаят, само че виждаме неочаквана трагична поредност, която се разиграва пред очите ни, чийто сюжет се основава на страха на европейските снабдители и вносители от главния им съдружник. Точно по този начин: незабавният ход на военни кораби и кръженето на бойни самолети допускат, че груповият Запад знае тъкмо кой е взривил съветската тръба или най-малко доста мощно подозира. И това въобще не е за Русия, даже единствено тъй като Москва не направи даже и минимален намек за допустимо възмездие на петролната и газова инфраструктура на главния си съперник на европейския пазар. И (с цялото ми уважение) Балтийският флот на Русия не е в положение самичък да докара флотовете на четири страни по едно и също време до нервно хълцане.

Тоест норвежците, германците, французите и британците ни знаят и въобще не се опасяват от нас. И се застраховат благодарение на военни и военноморски формирования заради основателни опасения, че ще бъдат идващите на опашката в геополитическото зрелище, наречено „ Погребението на Европа “.

Спирането на „ Северните потоци “ беше еднообразно неизгодно за Русия и Европейския съюз, даже единствено тъй като дебитът падна с повече от 20 % спрямо предходната година. Аварията край остров Борнхолм повдигна въпроса не за идващите наказания против страната ни, а за прекосяването на зимата без всеобщи смъртни случаи от заледяване и без всеобщо пренасяне на огромни предприятия и корпорации зад океана.

Веднага откакто съветските газопроводи изпаднаха от веригата за доставки на природен газ, основно гориво в структурата на европейската непоклатимост, Норвегия автоматизирано се трансформира в главен и основен експортьор. Само пет газопровода с общ потенциал 58 милиарда кубически метра влизат в Германия от норвежка страна. За да подчертаем смисъла им за Германия, дано създадем спогодба, че в края на предходната година през тях бяха изпомпани 56 милиарда кубически метра синьо гориво, т.е. норвежките газопроводи работят с оптимално натоварване.

Франция е в сходна обстановка, за която Норвегия е снабдител номер едно на газ. Една трета от целия газ, закупен от французите в чужбина, е с норвежки генезис. Само посредством газопроводи, т.е. без ВПГ, Париж е закупил 25,8 милиарда кубически метра газ от северняците.

По същата причина паниката в Лондон е изцяло разбираема. Норвегия е главният и съвсем монополен снабдител на природен газ за островите. Обединеното кралство закупи природен газ на стойност малко под 15 милиарда лири от норвежки търговци предходната година, а норвежкият импорт представляваше 77 % от каузи.

Дори без да се вземе поради размерът на доставките на нефт и продуктите от неговата преправка, горните числа изцяло отразяват значимостта на запазването на " норвежката газстанция ". Ако двойката газопроводи, които също се простират по дъното на Балтийско море от норвежките фиорди до крайбрежията на Германия и Холандия (и до Великобритания), претърпят неочаквана повреда, както се случи със „ Северните потоци “, Европа ще попадне в ръцете на митичния военачалник Мраз. Тази елементарна математика незабавно трансформира норвежките тръби и терминали, нагледно казано, в злато, а водещите страни в Европа даже са подготвени да се борят за запазването на този жизненоважен канал.

Навремето холивудският екшън-фантастика „ Лудият Макс “ закупи забележителна известност. Там хората, оживели след световна злополука, се борят обезверено за дребното останали петролни залежи, занаятчийско преработвайки ги в скъп бензин. Кой би предположил, че през 2022 година ще следим сходна история онлайн във водите на Балтика и това даже няма да изисква нуклеарен апокалипсис.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР