Изложбата ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ на визуалния артист Боряна Пандова ще представи

...
Изложбата ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ на визуалния артист Боряна Пандова ще представи
Коментари Харесай

Изложбата на галерия oNE ``Вторични суровини`` трансформира обекти от бита във функционални скулптури |

Изложбата „ ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ ” на образния актьор Боряна Пандова ще показа своето виждане върху развой, наименуван фотографски трансфер на 1 октомври в изложба oNE.  Към плана се причисляват и артистите Мария Паунова и Ивайло Митев от работилница Пункт - техния отговор на този развой посредством upcycling* (надграждане), преизползване и промяна на обекти от бита във функционални статуи.

Всичко стартира от няколко изпадали от градските дървета и шубраци цветове, търкаляни през сезоните, с цел да изтлеят и дадат нов живот. С по този начин уловения в камерата на Боряна момент от виталния кръговрат стартират въпросните прехвърляния. От фотографията, пренесена върху дървена повърхност, преведена в гротескно-функционалния акцент на скулпторите на Мария и Ивайло, стартира придвижване на концепциите едно положение – в друго, сходно на флуидността на естествените съставки.

“Какво е отпадък и какво да вършим, с цел да не се удавим в него? ” ;
“А на кого прехвърляме отговорността за нещо, което ще ни съпътства до края на времената? ” Изложбата се пробва да обърне гледната точка към тези въпроси.

“Боклук ” не е мръсна дума, а позитивен воин.

Той е благосъстояние, а не повинност. На изкуството се пада задачата да покаже този абсурд в разбираеми облици и да почисти вибрацията на боклука от честотата на безпокойството, което провокира у нас.

Защото той е неминуем и огромен. Винаги наоколо, въпреки да го изтикваме в периферията на обществата ни. Той постоянно ще се завръща под невероятни форми и постоянно ще изисква нашето цивилизовано внимание. За да оцелеем като тип, ще би трябвало да продължим да прехвърляме отговорността за него нататък с едно огромно мислено.

Изложбата е придружена от работилници, които показват процеса фототрансфер онлайн, както и от брошура, в която същите въпроси се подреждат в думи.

*upcycling - (творческо наново използване) на всевъзможни захвърлени предмети, постоянно възприемани от обществото като отпадъци.

За създателите:

Боряна Пандова (р. 1979) е образен актьор, който живее и работи в София. 
Образованието ѝ минава през театъра, срещата с който я довежда до нейната безапелационна обич към фотографията и видеото. Завършила е компетентност „ Художествена и приложна снимка “ в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ и магистърска стратегия по снимка към Националната художествена академия. Визуалният почерк на творбите ѝ резервира чувството за играта и живото прекарване, присъщи за театралните изкуства. През годините фокус на проучванията ѝ стават “Обектите на невниманието ”, цикъл от изложения, част от който е и „ ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ ”.

Мария Паунова (р. 1979) и Ивайло Митев (р. 1979) са художници, приключили сценография в Нов български университет. Двамата са част от ядрото на Работилница ПУНКТ - името, под което се подвизават от лятото на 2010-та.
Работата им е извънредно разнообразна - от артистични мебели, през красиви лампи и занимателни детски играчки, до обзавеждане на офиси и домове и основаване на костюми и сценография за филми.
Основните материали, с които работят са изоставени мебели, чиито елементи комбинират по непредвиден метод с каквото друго им падне пред очите, стига материалът да e натурален. Това е огромно предизвикателство освен тъй като остарялата дървесина би трябвало да премине през сериозна обработка, с цел да наподобява добре, само че и поради тръпката в измислянето.

Изложбата ще бъде налична от 1-ви до 21-ви октомври 2021 в изложба ОNE
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР