Изложбата THE BODY / Човешкото тяло на студенти и преподаватели

...
Изложбата THE BODY / Човешкото тяло на студенти и преподаватели
Коментари Харесай

Изложбата "Човешкото тяло" на студенти и преподаватели от НХА

Изложбата " THE BODY / Човешкото тяло " на студенти и преподаватели от компетентност " Живопис " на Националната художествена академия ще бъде открита  в Галерия-книжарница " София Прес "  на 22 февруари (вторник).

Преподаватели: проф. Андрей Даниел, проф. Иван Димов,  ас. доктор Правдолюб Иванов, доцент доктор Атанас Атанасов и гл. ас. доктор Константин Костов=

Студенти, бакалаври и магистри от Ателие 51, компетентност „ Живопис “, Национална художествена академия - София: Артемий Овчинков, Ванеса Велизарова, Дара Желязкова, Иво Рангелов, Радостина Йорданова, Анна Користашевска, Даниела Панайотова, Анджела Урумова, Илиана Христова, Лилaна Игнатова, Павлинка Димова, Светослав Христов, Христина Пападолулу, Биляна Токмакчиева, Костадин Радичев, Ханко Седевчев, Александър Шиваров, Мартин Иванов и Самуил Велев=

Кураторът Константин Костов показа изложбата пред БНР :

„ Има изначални тематики в изкуството. Изображенията на човешкото тяло постоянно са интригували, обсебвали и вдъхновявали дълга традиция на обрисуване. Предизвикателството да се втурнеш в персонално интерпретиране на тематиката е демонстрация на дръзновение и персонално обогатяване за всеки художник, а за какво не открехване на нови контексти на схващане и открити смисли за света на изкуството. С желанието да предизвика сходна храброст, тематиката се появи като предизвикателство в заниманията по „ Композиция “ в ателието по живопис (51-во ателие в Националната художествена академия). В традицията на ателието, водено до скоро от проф. Андрей Даниел е да бъде препоръчана тематика, която да се трансформира в мотив за бъдещите проучвания в живописта. Като сегашен началник на ателието продължих тази традиция и през последната образователна година, предлагането ми беше точно „ Тялото “. На пръв взор провокацията наподобява обособена в чисто жанрово отношение, само че с течение на времето в диалозите със студентите започнаха да се обогатяват контекстуалните и концептуални натоварвания на проблемите в живописта. Появиха се проучвания на идентичността, хубостта, религията, отсъствието, секса и пола, силата, границите на телесното, разрушеното или болно тяло и тялото във взаимодействие с пространството.

Днес, в ерата на супермодела и суперспортиста, в разбирането за частното и за публичното тяло се реализира нова близост. В модерни изложения продължава да се търси този необятен диапазон. Може да бъде открит, започвайки от обичайна медия в образователния развой при университетските постановки. Среща се и във фокусни проучвания на голото тяло като провокиращи размисъл и взор върху него през времето, културите и медиите. Това е единствено един образец за това какъв брой надълбоко картините на „ Тялото “ не престават да разпалват пристрастеността, да провокират несъгласия и интерес на всички равнища на обществото, като даже доближават до такива, изпитващи границите за непристойност или схващане.

Тялото е същинско отражение на това обаяние – трогателен и провокативен запис на увлечението на художника по човешката фигура. Изложбата предлага на вниманието на публиката картини на студентите от „ Ателие 51 “, като резултат от едногодишното им проучване върху тематиката и жанра. Към експозицията ще се показват и творби на художниците - техни преподаватели, които през своя креативен път са пристъпили нееднократно към тематиката “. 

Интервюто на Даниела Големинова с Константин Костов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР