Изложбата Феерии от кожа“ гостува в Регионалния природонаучен музей в

...
Изложбата Феерии от кожа“ гостува в Регионалния природонаучен музей в
Коментари Харесай

Изложбата „Феерии от кожа“ гостува в Регионален природонаучен музей – Пловдив

Изложбата „ Феерии от кожа “ гостува в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Откриването ѝ е в 18 ч. във фоайето на музея, а входът е безвъзмезден.

Експозицията е отдадена на 120 години от рождението Васка Попова-Баларева (1902-1979). Тя е известна със своето майсторство като живописец и портретист. Утвърдена е измежду дамите художнички още по времето, когато твори, само че също по този начин добива нова известност през последните няколко години.



В изложбата са показани определени произведения - живопис, натюрмоти, декоративно-приложни планове, скици, копирки, щампи и декорирани творби от кожа - чанти, колани, aлбуми, обложки за книги и други



На откриването също по този начин ще бъде показан и каталога на изложбата с увод от сина на Васка Баларева - проф. Христо Баларев и текстове на изкуствоведите доцент доктор Виолета Василчина и Христина Грозданова, който скоро ще бъде наличен като електронна книга в уеб страницата на Регионален исторически музей - София.

В началото на предишния век в изкуството на Васка Попова-Баларева флорални и зооморфни претекстове се преплитат с християнските обичаи и българското национално творчество, а през днешния ден нейните богати градини и пъстри птици са показани в най-посещавания музей в България.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР