Излишъкът в НЗОК няма да бъде върнат в бюджета. Това

...
Излишъкът в НЗОК няма да бъде върнат в бюджета. Това
Коментари Харесай

Проф. Петко Салчев: Излишъкът в НЗОК няма да бъде върнат в бюджета

Излишъкът в НЗОК няма да бъде върнат в бюджета. Това съобщи шефът на НЗОК проф. Петко Салчев в студиото на Българска национална телевизия.

 

НЗОК не икономисва нищо, а закупува активност и което се регистрира, се заплаща. Има задоволително пари, с цел да може лечебните заведения да работят умерено, увери той. Проф. Салчев добави, че потребителската такса също няма да бъде вдигната, а ще си остане същата от 2.90 лева

 

Той уточни, че при настоящето преизпълнение на бюджета общият брой хоспитализации на пациенти би трябвало да доближат 1 800 000. За идната година той чака същият брой по размер пациенти. Това, което НЗОК ще се бори е да не се понижават стойностите от тази година на бюджета. „ Нашата молба и борба е да не пипат и да не понижават някъде “, настоя Салчев.

 

Според шефа на Касата би трябвало да се премисли и методът на финансиране на лечебните заведения. Всяка болница няма да има лични правила за преразпределение на средствата си и да се следят от принципалите му. По отношение на заплащането в болничните заведения, проф. Салчев изясни, че спестовност от заплати на медиците не може да се прави. Преди да се платят всички останали заплащания, първо би трябвало да се платят заплатите, налозите и по-късно всички останали средства, означи шефът на Касата.

По думите му казусът със заплатите е проблем, който е обвързван с ръководството на съответната болница. Проф. Петко Салчев даде образец, че общинско лечебно заведение, което не е от София изплатило 700 000 лева отговорности, само че не е помислило за нарастването на заплатите на чиновниците си. Проф. Салчев добави, че НЗОК постоянно е отговорна за всичко. НЗОК не дава отговор за заплатите, а закупува регистрирана активност от лечебните заведения.

 

УС на БЛС и надзорният съвет на НЗОК подписаха съглашение за повдигане на цените на клиничните пътеки с 25%, подсети шефът на Касата. Преговорите се водят освен в общите параметри, само че и в по този начин наречените логаритми за осъществяване на клиничните пътеки. Преговорите се водят със съответните специалисти от съответните експертни комисии, изясни механизмът проф. Салчев. НЗОК не може да каже на пациентите да отидат в болница или да отидат в избран район, посочи проф. Салчев и добави, че Касата обезпечава качествени услуги.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР