Излезе от печат дългоочакваната нова стихосбирка на Петя Цонева, която

...
Излезе от печат дългоочакваната нова стихосбирка на Петя Цонева, която
Коментари Харесай

Излезе от печат дългоочакванатанова стихосбирка на Петя Цонева

Излезе от щемпел дълго чаканата нова стихосбирка на Петя Цонева, която носи името „ Спасителна ария “. Книгата е под редакцията на поетесата Камелия Кондова, художник на корицата е Денислав Меразчиев, а издател е „ Бибилотека България “.

Петя Цонева е родена в Габрово. Завършва специалностите Приложна филология (с британски и френски език), Конферентен превод и Британистика във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, където работи като учител. Там тя пази докторантура и доцентура в региона на британската литература, като през 2018 година издателство „ Кеймбридж Сколарс “ разгласява англоезичната ѝ монография „ Договаряне на граници в творчеството на четирима модерни писатели-мигранти от Близкия Изток “. Има три издадени стихосбирки – „ С крило на земята “ (2010 г.), „ Дори да няма врата “ (2019 г.) и „ Белият час “ (2021 г.), удостоена с премията „ Дамян Дамянов “. Публикувана е в голям брой национални издания. Носител е на Славейковата премия за 2021 година

Очакванията към тази нова поетична сбирка са огромни, а по този начин също и нетърпението на читателите, тъй като Петя Цонева към този момент е притежател на редица национални награди за лирика, някои от които:

2010 година – Априловска премия за стихосбирката „ С крило на земята “;

2014 година – първа премия в състезанието „ В полите на Витоша “;

2016 година – първи награди в състезанията „ Пролет моя “, „ Яворови дни “ – Поморие и „ Бряг и небосвод “ – Тюленово Арт Фест;

2017 година – първа премия в състезанието „ Добромир Тонев “;

2018 година – извоюван конкурс за издаване на стихосбирката „ Дори на няма врата “ от фондация „ Буквите “; първа премия в състезанието „ С море в сърцето “;

2020 година – първа премия в състезанието „ Дора Габе “;

2021 година – Славейкова награда; Априловска премия за стихосбирката „ Белият час “; първи награди в състезанията „ Жената – обичана и майка “ и „ Никола Вапцаров “;

2022 година – първи награди в състезанията „ Любовта е пиене “ и „ Дамян Дамянов “ за „ Белият час “, както и доста други.

Ето и един избавителен лиричен бисер от съкровищницата на Петя:

Иконопис

Този свят като самун, натрошен и твърд,

по прозорците заран се рони.

Някой ангел е минал с ръка на зограф

и по тях е рисувал икони.

В замъждялата лампа е поставил звезда,

върху кръста на зимата – цвете.

Там, където съм дишала, има врата,

през която се вижда небето.

А където стъклото допряла съм с длан,

потеглят пътища, дълги и къси.

И приключват със вишневобял филигран

там, където съм спряла дъха си.

Редакторът на стихосбирката, Камелия Кондова, споделя след работата си с Петя:

Поезията е избавително положение – и за създателя, и за читателя. Стига и двамата да са подготвени за небесното ѝ родословие. Аз бях един от първите избавени читатели на тази книга, минути по-късно и най-щастливият редактор. Защото да се работи с Петя Цонева е в действителност ария!

Да ви описвам от първа страница къде ще попаднете след разлистването, е все едно да ви посоча килъра при започване на престъпен разказ. Няма да го направя. А и за избавление сме се срещнали, не за убийства. Но доста ми се желае тъкмо тук да благодаря на това надарено и ярко момиче за куража и моженето да превежда небесни езици. Точно по този начин звучи тази лирика – като превод от и на небесен език. Не единствено поради най-важния белег – метафората, а поради съхранената човещина, която диша посредством всяка метафора.

С поезията на Петя Цонева се пораства безболезнено и красиво, първо се повдигаш на пръсти, а по-късно напряко се усещаш хвъркат. Тогава към този момент можеш да си позволиш взор от високото и разбираш, че в действителност държиш в ръцете си една избавителна ария.

Приятно хвърчене, скъпи читателю!

Ива Спиридонова, също стихотворец и креативен шеф в Издателство „ Библиотека България “, написа за „ Спасителна ария “:

Знаете ли по какъв начин се разпознава поезията, идваща от горната страна? Истинската. Блести през сълзите. Ако четеш и ти се плаче, и не можеш да спреш, тъй като ти става все по-светло – тя е! Трудно е да се забележи измежду лавините от многодумия и бурята от празнословия, тъй като, също като същинската обич, тя е тиха и не изисква внимание, само че те гълтам и въздига. И в действителност е невероятно да я подминеш. Като тази книга, с която Петя Цонева ни подарява своята „ Спасителна ария “, от която всички имаме потребност като от филтриране. Чуйте я през сълзи!

А Симеон Аспарухов, известен актуален стихотворец и шеф на Издателство „ Библиотека България “, дава обещание:

Поетът е избор на думи в най-бял и чист смисъл. Поетът ражда живот, за който ние мечтаем, лелеем, пазим. Още е и страж на изящното слово, което се настанява в най-финото у индивида – душата му. Тъй както прераждане, така както първо поемане. А щом душата приютява поезията, то тя живее и след живота. Такава е силата на поета и поезията. Такава мощ ни дават думите на Петя Цонева. И тъкмо по този начин се приближаваме до истината, която знае поетът. Ще я опазим. Оттук до отвъд. Обещавам!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР