Изкуството идва под всякакви форми и може да ни изненада

...
Изкуството идва под всякакви форми и може да ни изненада
Коментари Харесай

Една JPG снимка за 69 милиона долара

Изкуството идва под всевъзможни форми и може да ни изненада с някои доста странни и даже безумни вложения. Този месец е реализиран един необикновен връх с продажбата на картина, присъстваща в света единствено като цифров вид – разбирайте JPG. Творението е на актьор на име Beeple, а самото име е „ Everydays: The First 5000 Days “ (може да я откриете в интернет, заглавната фотография няма нищо общо с описаната творба). Колко би коствала една JPG фотография? Измислете си цена и ние на драго сърце ще ви кажем, че грешите. Неизвестен притежател е заплатил сумата от 69 342 250 $. И осведомените биха споделили, че това е третата най-висока сума, заплатена за изкуство на жив създател, както и първата най-скъпа в цифров формат. Самият създател постоянно качва своите произведения от 2007 година насам в интернет пространството, само че за първи път слага подобен връх.

Как се закупува цифрова картина? Оказва се, че откакто заплатите сумата, получавате non-fungible token или парче цифрово пространство, което не може по никакъв начим да се трансформира или трансформира – едно само е. Най-добрият метод да си визиите NFT е като цифрова валута, каквато е биткойнът. Единствената разлика е, че това е неповторимо наличие. Оказва се, че това не е единственото създание на изкуството в цифров формат. Същество меме на анимирана летяща котка, което се прави оценка на сумата от 580 000 $. Клипче на ЛеБрон Джеймс, в което прави паметна забивка се прави оценка на сумата от 200 000 $. Рок групата Kings of Leon пък предлага специфичен албум в същия формат за своите почитатели, а най-интересното е, че се предлага даже виртуална къща, в която да се разхождате благодарение на очила за виртуална действителност, няма да е допустимо да поканите посетители, само че въпреки всичко може да го закупите. Интересно е, че даже създание на изкуството, основано от робот, получава цена от 700 000 $.

Имайки поради формата на предпазване, блокчейнът не разрешава самото наличие да бъде променяно или презаписвано, то остава неповторимо, като единственото, което може да се сменя е ключът за достъп и нормално по този начин се продава самото изкуство. Пази се списък, в който можем да забележим всички предходни притежатели. Собственикът към момента може да демонстрира дадена творба на останалите фенове, тъкмо както споделяме фотоси и през днешния ден с околните си.

Споделянето, копирането и даже излагането на творбата може да се случи напълно умерено, цифровото изкуство се счита за оня детайл, който не лимитира разпространяването. Обикновено притежателят прави инвестиция в бъдещето и се надява, че цената на този тип изкуство единствено ще се увеличи във времето. След като самото NFT е тип блокчейн, то умерено може да се заплати и в различен тип криптовалута, запазвайки анонимността на притежателя. През 2005 година е открита картина на Леонардо Да Винчи, която дълго време остава с непотвърдено родословие и единствено няколко години по-късно се продава за сумата от 450 милиона $.

При блокчейн изкуството този фактор няма да ни тормози, тъй като се удостоверява автоматизирано кой е основателят. Няма да се постанова да чакате, с цел да разберете, че притежавате скъпа картина. Анонимността не би трябвало да ни изненадва, изключително откакто открием, че в огромните търгове в никакъв случай не се разкрива кой тъкмо е притежателят и кой налива толкоз милиони. Според света на изкуството и някои критици, вложителите в цифрови валути могат постоянно желаят да влагат насъбраното в различен тип капитал. Колекционерите на същинско изкуство, са тези фенове, които обръщат повече внимание на естетиката и желанието да имат нещо доста неповторимо по своя жанр. Във времето ще видим повишение на цифровия апетит за изкуство, само че никой не може да подсигурява доколко ще се прави оценка. Все отново 69 милиона $ е единствено върхът.

Снимка: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР