Изкуственият интелект започва да заменя служители в офисите на корпорациите(снимка:

...
Изкуственият интелект започва да заменя служители в офисите на корпорациите(снимка:
Коментари Харесай

IBM ще замени хиляди служители с изкуствен интелект


Изкуственият разсъдък стартира да заменя чиновници в офисите на корпорациите
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ колосът IBM ще приключи краткотрайно наемането на нови чиновници и възнамерява да размени 7,8 хиляди свободни позиции със системи с изкуствен интелект (AI) , съгласно публични източници от компанията, на които се позована Блумбърг.

Шефът на IBM Арвинд Кришна разгласи желанието на компанията да спре наемането на нови чиновници за редица позиции в компанията. Очаква се през идващите години изкуственият разсъдък да може сполучливо да се оправя с доста от дейностите. По-специално става дума за чиновници в „ бек офиса ” като HR експерти, чиито задания не включват директна връзка с клиенти.
още по темата
Предполага се, че IBM ще забави или спре изцяло наемането на нови чиновници. Около 26 000 служащи в бек офиса на компанията са на позиции, които не включват пряк контакт с клиенти. Арвинд Кришна счита, че 30% от тези чиновници могат елементарно да бъдат сменени благодарение на изкуствен интелект и автоматизация през идващите пет години.

С други думи, става въпрос за към 7,8 хилядни работни места – за някои от тези позиции IBM просто няма да наема нови чиновници.

Докато AI инструментите привлякоха публичното внимание най-вече със способността си да генерират код, текстове и друго наличие, специалистите допускат, че те имат капацитет да окажат негативно влияние и върху пазара на труда. Планът на Кришна, който беше отговор на бързото развиване на технологиите, e единствено първият знак за идни кадрови промени в доста промишлености.

Според шефа на IBM, от ден на ден и повече ежедневни задания като подготовка на писма или пренасяне на чиновници сред отделите евентуално ще бъдат изцяло автоматизирани в близко време. Вярно е, че доста функционалности в региона на човешките запаси, от набирането на личен състав до оценката на тяхното показване, не биха могли се извършват от AI най-малко още едно десетилетие.

Сега IBM има към 260 000 чиновници и компанията продължава да наема разработчици на програмен продукт и хора, които да работят с клиенти. Според Кришна, намирането на търсещ работа през днешния ден е по-лесно, в сравнение с преди година. По-рано тази година компанията разгласи идното редуциране на няколко хиляди души.

В същото време шефът на IBM твърди, че единствено през първото тримесечие на тази година компанията е наела още 7 хиляди души. Струва си да се означи, че самата IBM сложи началото на AI решенията. По-специално нейният суперкомпютър Watson и обвързваният с него програмен продукт бяха употребявани за създаване на модели за машинно образование преди 10 години.

Сега Кришна, който пое ръководството на IBM през 2020 година, се занимава интензивно с оптимизация на бизнеса – от продажба на едва печеливши структури като Watson Health до редуциране на чиновници. До края на 2024 година се чака неговите дейности да оказват помощ за икономисване на 2 милиарда $ годишно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР