Изкуственият интелект може да прогнозира с до 90% точност дали

...
Изкуственият интелект може да прогнозира с до 90% точност дали
Коментари Харесай

Компютър изчисли: Кръвното и килата са най-смъртоносни при К...

Изкуственият разсъдък може да предвижда с до 90% акуратност дали даден човек ще почине от новия ковид, преди даже да е инфектиран, откриха група учени от Факултета по естествени науки на Университета в Копенхаген в изследване, оповестено в научното списание " Nature ".

Базирани на изкуствен интелект компютърни логаритми, които се усъвършенстват автоматизирано посредством опит за потребление на събраните данни, са създадени по време на изследването и е открито, че могат да предсказват рисковете в другите стадии на болестта.

Изследователите са проучили 3 944 позитивни случая в Дания и са употребявали позитивни случаи, взети от UK Biobank, като са взели под внимание общите рискови фактори като възраст, ИТМ и хипертония, с цел да формулират логаритъма.

ИИ моделът предвижда риска от гибел на разнообразни стадии: при диагностициране, постъпване в болница и в поделение за интензивно лекуване.

От 3 944 пациенти, които са проследени в изследването, 324 са умряли от COVID-19. Всички умряли мъже са на възраст сред 73 и 87 години с ясни признаци на високо кръвно налягане и ИТМ (индекс телесна мазнина), оказващи въздействие върху резултатите.

Тази група мъже се оказа с най-голям риск от смъртност в резултатите и по тази причина програмата за ИИ е предсказала, че мъжете в този възрастов диапазон с високо кръвно налягане и ИТМ са изложени на по-висок риск.

Подобна технология може да помогне на лечебните заведения и медицинските заведения по целия свят да подхващат спомагателни превантивни ограничения и може да помогне за приоритизиране на някои пациенти пред други и по този метод да предотврати излишно високата смъртност.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР