Изкуственият интелект (ИИ) може да преразкаже книга или филм, може

...
Изкуственият интелект (ИИ) може да преразкаже книга или филм, може
Коментари Харесай

Изкуственият интелект - помощник, конкурент или заплаха? 

Изкуственият разсъдък (ИИ) може да преразкаже книга или филм, може да ни забавлява, образова, обогатява и развива, може да ни бъде правилен асистент, стига да знаем по какъв начин да го използваме. Той дава нова вероятност за ИТ бранша. Трябва обаче да слагаме под подозрение съвсем всичко, което ChatGPT ни споделя. Задавайки му въпрос, ние към този момент го образоваме. 

Това са единствено част от посланията, които лекторите на събитието Business Tree на БАСКОМ насочиха по време на форума „ Изкуственият разсъдък: бъдещето на бизнеса е тук “. Той събра на едно място водещи софтуерни бизнесмени, изпълнителни шефове на компании и специалисти в сектора. 

БАСКОМ

Мони Дочев, съосновател и софтуерен шеф на Imperia Online, описа с образци по какъв начин всеки отдел в дадена компания може да увеличи успеваемостта си посредством потреблението на изкуствен интелект, като се базира на опита в неговата компания. Той е уверен, че всяка компания може да усили продуктивността си сред 2 и 5 пъти в идната една година. Според него това важи в особена степен и за ИТ фирмите, чиито чиновници са изправени пред предизвикването да усвояват нови познания и компетентности, свързани с ИИ. „ Изкуственият разсъдък може да преразкаже книга или филм, да обобщи наличие на видео, да ви увеличи езиковата подготовка, да ви помогне да откриете неточност в комплициран код и така нататък, което ви печели доста време, обогатява ви и ви развива. За първи път в историята на човечеството възрастни хора имат шанса да прогресират със скоростта на дребни деца експоненциално “, означи Мони Дочев.

Председателят на УС на БАСКОМ и на УС на БРАИТ Доброслав Димитров насочи предизвестие към притежателите и изпълнителни шефове на високотехнологичните компании: „ Нещата са доста съществени. Ако не грабнем момента и не се възползваме от опциите на изкуствения разсъдък, след към година може половината от нас тук в тази зала да не сме в бизнеса “, сподели той. 

БАСКОМ

Експертът по киберсигурност Георги Шарков направи исторически обзор на появяването на изкуствения разсъдък от 1956 година до през днешния ден и съобщи, че от дълго време машините са по-добри от хората в някои сфери. Но предизвести и за заканите, свързани с достоверността, сигурността и уязвимостта на образованието на машините, както и за поуките от предходните две " зими " на изкуствения разсъдък. „ Ние би трябвало да слагаме под подозрение съвсем всичко, което  ChatGPT ни споделя, изключително за обстоятелства и съответни данни “, безапелационен бе Георги Шарков. Той разяснява и значими въпроси, свързани със законовите рамки, етичните правила и техническата надеждност на изкуствения разсъдък: „ Например къде са интелектуалните права на продукта на изкуствения разсъдък? Имаше към този момент запитвания към научни издания дали може ChatGPT да се запише като съавтор “, сподели още Георги Шарков. Той предизвести за виновното потребление на сходен вид системи – изключително такива, свързани с нашето здраве и сигурност. „ Имаме доста стъпки да извървим, преди да сме изцяло наясно защо можем и защо не трябва да използваме ИИ. Засега можем да го използваме за развлечение, за образование, за креативност, нови бизнес артикули и услуги, за преписка, само че за решения, свързани със здравето, живота и сигурността ни, би трябвало да подхождаме доста деликатно. Затова и в Европа дефинирахме условия към ИИ платформите за бистрота, обяснимост, кибер отбрана и други Много персонални данни и информация изтичат през платформите за чат “, сподели още Георги Шарков. 

Основателят на EnduroSat Райчо Райчев показа няколко съответни приложения на изкуствен интелект в галактическата промишленост. „ В орбита към Земята има голямо количество разнообразни обекти. Едно от най-новите и значими приложения за всички галактически задачи, е опцията за автоматизиран и подобряващ се мониторинг и попречване конфликти в орбита и надлежно повишение отбраната на галактическата инфраструктура. Движейки се с близо 30 хиляди км/ч към Земята, е хубаво да знаете къде се намира всеки летящ обект, с цел да може превантивно да променяте височината на орбитата на вашия спътник “, сподели още той.

Д-р Артур Кордон, приет специалист и пионер в използването на изкуствен интелект в бизнеса, акцентира на своя професионален опит при внедряването на изкуствен интелект в американски, азиатски и европейски компании и сложи фокус върху това по какъв начин да се основава добавена стойност посредством ИИ. Според него изкуственият разсъдък е ускорител на бизнеса и който го прегърне, единствено за няколко години може да опустоши съперниците си. По думите му една система за изкуствен интелект би трябвало да има 4 функционалности: машинно образование, предсказание, анализиране и решение на комплицирани проблеми. Артур Кордон означи, че съвсем няма компания в топ 500 в света, която да не ползва изкуствен интелект – това се отнася освен до огромните, само че към този момент и до доста по-малки компании. „ Най-важната начална стъпка е вие, ръководителите, да имате визия. Следващото по значимост са фрагментите. За главното нахлуване трябват най-много гении, които са отдадени на науката за данни. За тях би трябвало солидно обучение. Това, което следя, изключително в България, е че единствено с ChatGPT един човек може да навлезе в изкуствения разсъдък. Това изрично не е задоволително. Или ще вършиме изкуствен интелект, или ще вършиме горе-долу изкуствен интелект. Аз съм изрично срещу горе-долу изкуствения разсъдък. Това е заблуда, от която нямате изгода “, добави още доктор Кордон.

Марина Шидеров от БАСКОМ разясни, че в този момент всички ИТ водачи имат огромна мощ в ръцете си. „ Държим я и от нас зависи по какъв начин ще я използваме. Да управляваш изкуствения разсъдък изисква голяма отговорност и има сериозен честен аспект. Всички сега са се вторачили в нас, тъй като ние сме основополагащ бранш за стопанската система, ние сме сериозен бранш и всички гледат от нас. Ние следва да сложим основите “, заключи Марина Шидеров.

БАСКОМ

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е основана през 2001 година Асоциацията е групов представител на над 150 софтуерни компании – пълноправни членове и организации - асоциирани членове, измежду които висши учебни заведения, фондации, фондове за рисков капитал, започващи новаторски компании и други Софтуерната промишленост е измежду дребното в България с конкурентоспособност в международен мащаб, осигуряваща изключителни благоприятни условия за професионална реализация и развиване на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да разпространява българската софтуерна промишленост, да работи за възстановяване на просветителната система, за въвеждането на електронно ръководство и да нарежда страната като високотехнологична дестинация, където софтуерните компании създават лични артикули и услуги с висока добавена стойност. 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР