Изкуственият интелект (AI) намира все повече приложения в строителството. Не

...
Изкуственият интелект (AI) намира все повече приложения в строителството. Не
Коментари Харесай

Как изкуственият интелект помага на архитектите

Изкуственият разсъдък (AI) намира от ден на ден приложения в строителството. Не единствено софтуерни бизнесмени, само че и огромни архитектурни бюра създават такива принадлежности. AI предлага и проучва разновидности за дизайн на здания на всички стадии на дизайнерския развой. Има решения и за архитекти, и за бизнесмени, а за необятен набор от ползватели. Създателите на програмен продукт с AI за приложимост в строителството считат, че той няма да замести архитектите, а ще оказва помощ и уголемява активността им.
Компании по света, които оферират решения с изкуствен интелект за строителната промишленост, са набрали 12.3 милиарда $ финансиране за последните три години, по данни на фонда за рискови вложения A/O PropTech. Направлението е перспективно и не е изключено работата на инженери, архитекти и строителни бизнесмени да се промени фрапантно под неговото въздействие през идващите години. Изкуствения разсъдък оказва помощ при обмисляне на инвестицията, планиране от начало до край, и визуализация на планове. Иновациите в строителната промишленост обаче не се основават единствено от софтуерни бизнесмени - огромни архитектурни компании също изследват капацитета на изкуствения разсъдък - в лични отдели с ин-хаус експерти. Някои от технологиите са надалеч от приключени, само че по всичко проличава, че промишлеността се трансформира.
Ускоряване на дизайна в началната фаза
" Харесва ми да мисля, че ускоряваме, а не заместваме активността на архитектите, " споделя Карл Кристенсен, основател на инструмента с изкуствен интелект Spacemaker, представен от Guardian. Норвежкият софтуерен инженер основава компанията през 2016 година, която пет години по-късно е добита от софтуерния колос Autodesk за 240 млн. $ и ребрандирана на Forma.

Forma асистира в ранния етап на проектирането - разполагане на терен и установяване на размера. Генерира разнообразни разновидности за дадена постройка и ги прави оценка посредством интегрирани данни за набор от фактори, измежду които слънчева светлина, вятър, звук. Кристенсен акцентира, че контролът остава у ползвателя и назовава инструмента " изкуствен интелект на рамото ". Технологията е облачно основана, с наличен и за неспециалисти интерфейс, което облекчава взаимната работа.
Реклама
Конкурент на Forma Autodesk е основаната в Лос Анджелис Hypar, която също употребява данни, с цел да форсира ранната концептуална фаза на строителните планове.
Infinitus Plaza в Гуанджоу, Китай Фотограф: Felix Amiss Източник: zaha-hadid.com Универсалният асистент на архитекта
Изкуственият разсъдък ще освободи архитектите от повторяемостта и ще им разреши да се концентрират върху задания, които носят стойност на обществото, счита Уаниу Хе, изпълнителният шеф на XKool - софтуерна компания, която цели да революционира проектирането. Основана е през 2016 година в Китай, където се употребява от над 50 хиляди души, съгласно източник на Guardian. Малко по-късно е основана и англоезичната й версия LookX, основана в Лос Анджелис. Анонсира се като първия инструмент с изкуствен интелект, квалифициран особено за приложимост от архитекти.

Идеята е да се даде платформа, която оказва помощ на архитекта в целия развой на проектирането - от генерирането на варианти за разполагане на терен, съгласно заложени параметри за дневна светлина, размер на пространствата и локалните градоустройствени регулации, чак до интериорни решения и градивни елементи. Включен е и инструмент, който трансформира двуизмерно изображение на постройка в тримерен модел и трансформира лист с размери на стаи в архитектурен проект. Още е рано обаче да се приказва за идеални резултати, пишат,Guardian.

Тласък да се насочи към сферата на изкуствения разсъдък Хе получава по време на практиката си като проектант в нидерландската архитектурна компания OMA - основана от Рем Колхас. " Повечето време минава в тестване дали дадени планови оферти са изпълними, още веднъж и още веднъж. Особено за интернационалните бюра като OMA, тестването е неизбежно, тъй като е невероятно да се знаят регулациите във всяка страна. Работи се доста, а изключителният труд е норма ", споделя тя в изявление за Dezeen. Според нея, изкуственият разсъдък няма да отнеме работата на архитектите, а ще им даде опция да се концентрират върху по-малки и удовлетворяващи планове, вместо такива с големи мащаби, каквито постоянно се срещат в Китай.
Реклама
Екипът на XKool включва още някогашни чиновници на OMA, някогашни инженери от Гугъл, учени, занимаващи се с изкуствен интелект, математици и дизайнери.
Помощ и за строителните бизнесмени
Изкуственият разсъдък може да улесни освен проектантите, само че и строителните бизнесмени. Софтуерът Blocktype да вземем за пример прави тъкмо това. Един от основателите му е Еуан Милс, някогашен урбанист в лондонската община. В практиката си там постоянно среща строителни бизнесмени, които са платили прекалено много при покупката на земя, затова се пробват да поместят допустимо максимален брой жилища в плана си, с цел да е доходоносен, а оттова и мъчно покриват регулациите за досегаемост, споделя Милс пред Guardian.

Неговата компания предлага решение, което посредством изкуствен интелект улеснява процеса на обмисляне, и цели да понижи спекулацията със земи. Софтуерът дава приблизителна концепция какво е допустимо на даден терен, като се генерират чертежи на другите разновидности и оценки на строителните разноски и бъдещата стойност на плана.

Милс акцентира, че инструментът не замества архитекта, а оказва помощ на строителните бизнесмени да мислят пространствено, когато договарят за покупка на терен. Той може да се употребява и от локалните управляващи, с цел да им покаже какви типове развиване са възможни, спестявайки им догадки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР