Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит.

...
Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит.
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит

Изкуствен разсъдък ще преценя дали отговаряме на условията за заем. Идеята ще бъде реалност до 2-3 години в Западна Европа и малко по-късно и у нас, оповестява Тихомир Тошев, шеф на Кредитцентър.

И сега всяка банка разполага със система, която по задени критерии преценя един заем може ли да бъде провиснал или не, само че главното решение се взима от експерт.

Тихомир Тошев въпреки всичко е уверен, че преценката дали един кредитополучател носи евентуален риск не може напълно да се преценя от машина и в бъдеще специалистите ще имат значимо значение.

По негови думи към този момент има планове на частни компании, които желаят да са междинното звено сред банките и клиентите. " Те желаят да основат подобен изкуствен интелект, който, когато намерят клиент, искащ заем, да реши дали е подобаващ за подобен и към коя банка да бъде ориентиран ", изясни той.

Тошев не е оптимист, че изкуственият разсъдък ще навлезе скоро в банковите услуги на България, само че сигурно това е бъдещето. " Част от интервенциите към този момент са трансферирани към машини и най-вероятно ще имаме опция да банков чиновник, който е робот, да може да ни обслужи при избрани интервенции ", разяснява той. Наемането на роботи в банките очевидно съставлява интерес за банковия мениджмънт. У нас хуманоиден робот посреща клиентите в един от клоновете на известна банка. За пoлoвин гoдинa дaтcĸa бaнĸa е ycпяла дa пpивлeчe 11 500 нoви ĸлиeнти като е назначила poбoт, ĸoйтo пpeдocтaвя cъвeти зa инвecтиpaнe.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР