Изключително важно е новото ръководство на Булгаргаз да направи един

...
Изключително важно е новото ръководство на Булгаргаз да направи един
Коментари Харесай

Терминалът край Александруполис стратегически за газовите доставки

" Изключително значимо е новото управление на " Булгаргаз " да направи един доста изчерпателен баланс, в който да има включени и нови източници на природен газ ". Това препоръча  енергийният специалист Христо Казанджиев пред " Стандарт ".

По думите му, с изключение на 1 милиарда куб. м от Азербайджан, след 2024 година може да чакаме и доставки на полутечен природен газ през терминала край Александруполис. Също като при газовата връзка Стара Загора-Комотини, и тук градежът се бави - допреди 3 месеца срокът за завършването му бе 2022, по-късно стана 2024, уточни Казанджиев. И добави, че по неофициални данни този план е мощно подвластен от въздействието на " Газпром ". Става въпрос за плановото сдружение „ Газтрейд ” С.А., което осъществя терминала за полутечен природен газ наоколо до град Александруполис.

" То е обвързвано с гръцкия милиардер Копелузу, съгласно слуховете, той играе за съветските геополитически ползи на Балканите и в Гърция. Фактът, че до този миг терминалът не е осъществен при очевидната нужда от подобен в Югоизточна Европа, е много индикативен ", сподели Казанджиев. Но уточни, че България има опция да влияе за реализацията му, защото " Булгартрансгаз " е акционер с 20% дял в терминала, Румъния и гръцката страна също имат дялове.

" Проектът стана международен и като подобен е доста евентуално при една фактически сериозна политическа воля от страна на България да бъде осъществен до края на 2024 година ", уточни специалистът. " Тук е извънредно значима ролята на управлението на " Булгартрансгаз ", което не би трябвало да се крие зад измислени аргументи за отсрочване, както беше за междусистемната връзка Стара Загора-Комотини, а да застане на твърда позиция и в случай че е належащо - да потърси политическото подпомагане от ръководещите.

В тази връзка извънредно значимо е какво ще е новото управление на " Булгартрансгаз ", тъй като това, което е в този момент, сподели своята обвързаност към една или друга политическа идеология ", сподели още Христо Казанджиев.

По думите му, планът край Александруполис е с голямо стратегическо значение за България. Защото през него може да идва полутечен газ от Катар, Съединени американски щати, Средиземноморския басейн, Египет. Така че плюс контрактуваните количества с Азербайджан, ще се получи забележителна диверсификация на доставките. 

Но какви ще са цените? 

" Онова, което се нагнетява в обществото за високи цени на втечнения газ, е цената на спот пазара, т.е. настоящата цена на тържищата. Тези количества са лимитирани и като предписание са отвън сериозния търговски баланс. В доста по-голяма степен значение за доставките на полутечен природен газ имат дълготрайните контракти, при които цената се дефинира като при тръбния газ. Експортните цени на втечнения природен газ от Кувейт са доста много по-ниски от тези на европейските хъбове. Така че извънредно значимо е доставчикът в лицето на " Булгаргаз " да реализира дълготрайна стратетия и политика на доставки. А това изисква доста сериозен баланс - нещо, което през последните 20 година не съм следил ", сподели още Казанджиев.

По думите му, друга опция е да се трансформират взаимоотношенията в областта на природния газ сред България и Турция, тъй като през нея може да получаваме обилни количества природен газ, включително и полутечен, посредством терминала в Мраморно море. " Но по неофициална информация Турция е поела ангажимент да не конкурира съветския природен газ на Балканите. Именно заради тази причина България не е сключвала съглашение за междусистемна съгласуваност с Турция ", сподели още енергийният специалист. 

Казанджиев разяснява и форсирането на градежа на реверсивната междусистемна газова връзка сред България и Сърбия, първата копка на който бе направена на 1 февруари. " От другата страна на границата в Сърбия няма развиване по газопровода от Ниш до Белград. Той е с изкючително дребен диаметър и по никакъв метод не може да обезпечи природен газ от Сърбия към България. Да, от България към Сърбия ще тече синьо гориво за газификация на Южна Сърбия. От позиция на геополитиката аз съм " за " тази връзка, с цел да може българите от Западните околности да получават природен газ от България. Връзката е нужна по-скоро от геополитическа, в сравнение с от позиция на развиване на пазара в България. Но тя ще обслужва доставките на газ за Южна Сърбия и от страна на " Газпром ", което в този момент става по " Турски поток ", уточни още Христо Казанджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР