Изключително рядка риба бе извадена от водите на язовир Доспат“.

...
Изключително рядка риба бе извадена от водите на язовир Доспат“.
Коментари Харесай

Извадиха рядка риба от язовир „Доспат“. Може да достигне до метър на размер

Изключително рядка риба бе извадена от водите на язовир „ Доспат “. Става въпрос за пъстървовия тип пелед. За него се смята, че не може да се развъжда по натурален път в нашите ширини.

В През януари инспектори от Смолян откриха и извадиха от водите на язовира 200 метра бракониерски мрежи. За всеобщо удивление в тях имало 22 броя риби от типа пелед с общо тегло към 20 кг. Всички те са били освободени и върнати назад във водата. Това потвърждава, че рядката риба има своя популация в „ Доспат “. Водоемът се намира на цели 1200 метра надморска височина в Западните Родопи и евентуално пеледът е намерил подобаващи условия за възпроизвеждане там.

Тялото на тази риба е сиво и покрито със ситни люспи. В естествените си условия може да доближи 1 метър дължина и тегло до 10 кг. В нашите водоеми рядко надминава 3 кг. Хвърля хайвера си ранна зима при температура на водата 1 градус. Избира каменисти или чакълести сектори по дъното. Пеледът се храни както с планктон, по този начин и с дънни организми – най-вече ларви на инсекти.

За лов на риба на пелед най-често се употребяват изкуствени примамки: сухи мухи и нимфи. Може да се хване и при подледен лов на риба, само че замръзва в доста редки случаи единствено при люти и продължителни зими. Пеледът е доста внимателна и мнителна риба, по тази причина би трябвало да се подхожда с извънредно внимание и самообладание при улова й. Все отново целенасоченото й търсене не е процедура у нас. Да извадиш пелед на въдицата си е по-скоро извънреден шанс.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР