Изключително лошото време - ураганен вятър и гъста мъгла, накара

...
Изключително лошото време - ураганен вятър и гъста мъгла, накара
Коментари Харесай

Ураганен вятър и мъгла пречат на спасителите да свалят тялото на загиналия в планината

Изключително неприятното време - ураганен вятър и гъста мъгла, накара спасителите да прекратят интервенцията за свалянето на тялото на мъжа, който през вчерашния ден почина под връх Жълтец в Стара планина.

" Групата е формирана от 12 спасители от Сопот, Карлово и Калофер. В момента горе всичко е заледено, има гъста мъгла и плевел вятър. Върнаха се назад, защото няма смисъл да рискуваме здравето на спасителите в случай, че знаем, че отиваме за мъртвец. Според прогнозата времето ще се оправи след два дни и тогава ще стартираме интервенцията ", заяви шефът на Планинската избавителна работа към БЧК Емил Нешев пред " 24 часа ".

 Шефът на ПСС: Ако имахме хеликоптер, избавителните акции щяха да завършат за час Виж още

Акцията, при която спасителите би трябвало да смъкват натрупа на ръце, стартира тази заран от южната страна на връх Ботев.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов съобщи пред БНР, че тялото на починалия през вчерашния ден екскурзиант и спътникът му, който е избавен и е в положително положение, се намират в подслон " Ботев ". Там са и още двама туристи от Сопот , които също са в положително положение. Те също към момента не могат да бъдат изведени от планината поради неприятните метеорологични условия.

Теренът е доста тежък, описа ръководителят на Планинската избавителна работа в Карлово Христо Стаматов.

" Не беше валял сняг от много време. Имаше няколко дни дъжд и мъгла и там всичко е заледено. След връх Жълтец пътят е скален борд , по който и от двете страни на придвижването - от лявата и дясната страна като се движиш, са много стръмни улеи. Подхлъзнеш ли се, става неприятно не си ли снабден добре или не внимаваш с времето. Тези 3-4 дни излъгаха туристите. Там горе неподготвените хора нямат работа ", добави той.

Инцидентът със починалия екскурзиант стана през вчерашния ден следобяд. Той и пасажерът му са правили преход от връх Ботев до хижа Добрила, когато в региона на Жълтец единият пропада на 300 метра по ската и умира на място. Все още няма информация за самоличността му .

При различен случай нощес планинските спасители от Ловеч, Троян и Карлово съумяха да изведат от планината в регион северно от връх Ботев друга група туристи, като двама от тях пострадаха тежко. Те бяха превозени в ловешката болница с голям брой контузии, трети е прегледан и освободен.

Директорът на лечебното заведение доктор Румяна Нановска заяви, че тази заран двамата са превозени за лекуване в лечебни заведения в Плевен и София в положително устойчиво положение с голям брой пострадвания.

Общо пет бяха случаите с туристи в региона на връх Ботев в Стара планина през вчерашния ден.

От Планинската избавителна работа предизвестяват туристите да бъдат деликатни при преходите си в планината, да се преценяват с метеорологичните условия и личните си сили и да бъдат там с нужната профилирана екипировка, тъй като точно неналичието на профилирана екипировка е довела до тези произшествия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР