Изживяваме генерална промяна на поколенията в нашата икономика и общество.

...
Изживяваме генерална промяна на поколенията в нашата икономика и общество.
Коментари Харесай

Microsoft вижда ренесанс в компютрите и отчита бум на облачните услуги

" Изживяваме генерална смяна на поколенията в нашата стопанска система и общество. " Това сподели Сатя Надела, изпълнителният шеф на Microsoft, пред вложителите, откакто разгласи данните от доклада от последните три месеца на 2021. Приходите на софтуерната компания са 51.7 милиарда $ за интервала, до момента в който чистата облага е съвсем 18.8 милиарда $, като и двете се повишават с над 20% спрямо 2020 година и са над упованията на вложителите. Чисто за статистиката - това е първият път, в който доходи на компанията минават 50 милиарда $ в сезона на празниците. Бумът идва от покачването на приходите от облачни услуги - с 46%, само че от компанията не разгласяват цената в долари. Финансовият шеф на компанията Ейми Худ разгласи пред вложителите, че търсенето е мощно във всички посоки.

" Цифровите технологии са най-гъвкавият запас, с който разполага светът за превъзмогване на рестриктивните мерки и преосмисляне на ежедневната работа и живот ", разяснява Надела, като съгласно него сега още веднъж се следи структурно разгръщане в търсенето на лични компютри. " Преживяваме подем на компютрите, с увеличение на времето, прекарано на тях, и растеж в броя на компютри на домакинство ", показа изпълнителният шеф по време на конференцията за показване на доклада.
От какво се печели толкоз
Въпреки че Microsoft се свързва най-вече със програмен продукт, приходите на компанията са уравновесени сред услуги и артикули. Малко софтуерни колоси могат да се похвалят с сходен баланс. Гугъл и Фейсбук да вземем за пример зависят главно от приходите от реклами, до момента в който Apple, макар развиването на услугите си, към момента зависи значително от продажбите на главния си артикул - Iphone.
Реклама
Потребителската база на Microsoft също е извънредно разнообразна. Различни типове бизнеси, дребни, междинни и огромни, употребяват услугите на компанията, свързани с изкуствения разсъдък и облака, където приходите на Microsoft порастват с най-големи темпове. Но в това време над 33% от приходите на компанията идват от самостоятелни консуматори.
Как Microsoft се промени
Според Уилям Торндайк, създател на " Аутсайдерите ", книга, която наблюдава решенията и кариерите на осем сполучливи изпълнителни шефове, от най-голямо значение за вложителите би трябвало да бъде това кой е отпред на компанията, само че обратно на упованията най-хубавите рядко са с максимален опит или най-хубаво обучение. Такива изпълнителни шефове Торндайк назовава новобранци.

През февруари ще се навършат осем години, откогато Сатя Надела пое лидерската позиция в американската софтуерна компания. Индиецът е третият изпълнителен шеф в историята на Microsoft, след Бил Гейтс и Стив Болмър. Въпреки че към момента е най-кратко управлявалият шеф, Надела съумя да промени компанията от Силициевата котловина напълно.

Един от първите ходове на Сатя, откакто пое ръководството, бе да се откаже от губещите вложения на Microsoft като бизнеса със смарт телефони да вземем за пример. В резултат софтуерната компания съумя да закупи професионалната обществена мрежа LinkedIn за 26.2 милиарда през 2016 година (Приходите от продажби в LinkedIn към този момент са над 1 милиарда $ на годишна база съгласно данни на Microsoft.)
Реклама
През 2016 година Microsoft разгласи, че ще изкупи назад акции на стойност на 40 милиарда $, което спомогна за растежа в цената на акциите на компанията през последните години. Въпреки големите вложения компанията съумява да поддържа относително устойчива ликвидност от над 120 милиарда $ годишно, част от които са пари в брой (20 млрд.), до момента в който останалите (100 млрд.) са в краткосрочни активи. Именно големият капитал, заделен настрани, разреши на Microsoft да закупи Activisiion при започване на тази година в договорка за към 70 милиарда $.

Засега тактиката на Сатя Надела се оказва сполучлива. Според концепциите на Торндайк водачът на Microsoft също може да се назова новобранец поради дребния опит и верните решения дотук. Друг " новобранец " в Силициевата котловина също ще разгласи резултатите на компанията си през идната седмица. Сундар Пичай ще разгласи на първи февруари с какви темпове се е разсраснал Гугъл през последните три месеца и дали компанията изостава или напредва по отношение на съперниците си, измежду които е Microsoft.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР