Изходът от войната в Донбас ще определи какво ще остане

...
Изходът от войната в Донбас ще определи какво ще остане
Коментари Харесай

Защо Донбас е толкова важен за Русия?


" Изходът от войната в Донбас ще дефинира какво ще остане от Украйна ", споделя немски специалист. Защо районът е толкоз значим?

Президентът Володимир Зеленски разгласи, че. В началото на април Русия ненадейно изтегли частите си от региона на Киев в Северна Украйна. Целта ѝ явно беше да концентрира армията в района Донбас, ситуиран в източната част на страната. Но за какво тъкмо там? И за какво Донбас е толков значим за руснаците?

Какво отличава този регион от останалата част на Украйна?
 Единствено в Крим болшинството от хората приказват съветски и съветската етническа група е най-голяма. В Донецк и Луганск най-разпространеният език е съветски, само че най-вече са етническите украинци. В останалите региони на картата украинският език господства.
Единствено в Крим болшинството от хората приказват съветски и съветската етническа група е най-голяма. В Донецк и Луганск най-разпространеният език е съветски, само че най-вече са етническите украинци. В останалите региони на картата украинският език господства.

Административните области, принадлежат към украинските територии, в които доста огромен брой хора припознават съветския като собствен майчин език. Делът на етническите руснаци тук също е относително висок. Подобна е обстановката и в съседните области Запорожие и Харков, както и в Одеса. Но само в Крим етническите руснаци са болшинство.

След " Оранжевата гражданска война " в Украйна и " Евромайдана " от 2014 година, съпротивата против западната ориентировка на Украйна тук бе изключително мощна, но мнозинството по-скоро не я поддържаше. Въоръжени съветски сепаратисти - евентуално благодарение на Москва - започнаха да се борят за надзор над елементи от района.

В същото време Кремъл употребява вакуума във властта в Киев, с цел да анексира Кримския полуостров. " Това са два от многото образци, в които руснаците се възползваха от обстановката ", споделя Андреас Хайнеман-Грюдер от Международния център за преработка в Бон.

Употребата на украински е потискана десетилетия наред

Като граничен район на Царска Русия, а по-късно и на Съветския съюз, е по-силно повлияна от Русия от другите райони. До средата на XIX в. Донбас съвсем не е бил обитаем. След това той се трансформира в най-важния център на съветската индустриализация поради залежите от въглища.

" По това време откритата приложимост на украинския език в Руската империя е потискана, а съветският от ден на ден доминира като учебен език ", изяснява историкът Гидо Хаусман от Института за проучвания на Източна и Югоизточна Европа " Лайбниц "  в Регенсбург. 
Редакцията предлага
По време на късия интервал на самостоятелност на Украйна през 1918 година Донбас не е част от страната. След това, по руско време, тук се заселват от ден на ден руснаци, изяснява Хаусман. Заради това относително огромен брой хора там в действителност се усещат свързани с Русия и даже със Съветския съюз. " Въпреки това жителите на Донбас постоянно са говорили и украински, а болшинството от тях и през днешния ден имат мощна връзка с Украйна ", споделя Хаусман.

Политологът Хайнеман-Грюдер счита за подвеждащо обвързването на етническата принадлежност и майчиния език с националната еднаквост. " Дори в някои батальони на украинската войска, които се сражаваха против сепаратистите през 2014 година и 2015 година, се говореше съветски. "

Използването на съветски език обаче през последните години е намаляло. " Ако може да кажем, че нещо има принос към образуването на украинската нация, то това несъмнено е съветската експанзия в последните осем години ", отбелязва Хайнеман-Грюдер. " Руските бомби в действителност сплотиха Украйна ", добавя той.

Икономически ползи ли стоят зад апетитите към Източна Украйна?

След Втората международна война сибирските индустриални региони стават по-значими за Съветския съюз от Донбас. Но за Украйна това е най-важният ѝ промишлен район чак до 2014 година. С началото на спора неговото значение понижава. Много мини - изключително в сепаратистките региони - са изоставени или се намират в неприятно положение. По време на войната бяха унищожени още повече промишлени предприятия и инфраструктура.

За Русия икономическата мощност на района не е решаваща, споделя историкът Хаусман, само че за Украйна и нейната самостоятелност тя е. " Една от главните цели, които Русия преследва с войната, е да направи Украйна трайно подвластна от себе си - политически, културно, а също и стопански. "

Какво е символичното и идеологическо значение на Донбас?

В Донбас към този момент осем години се води война. През 2014 година проруските сепаратисти прогласиха Луганска и Донецка област за самостоятелни " национални републики ". След откритите боеве сред сепаратистите и украинската войска, през 2015 година във Второто съглашение от Минск бе контрактувано нежно преустановяване на огъня, както и " контактна линия ". Тя разделяше следените от Украйна елементи от сепаратистките области в пограничния район.

Ангела Меркел и Франсоа Оланд по време на договарянията за мир в Минск през 2015 година.

На 21 февруари 2022 година, единствено три дни преди нахлуването в Украйна, Русия публично призна така наречен национални републики. " Под това съветското държавно управление имаше поради целия Донбас ", прецизира специалистът Хайнеман-Грюдер. Така че в този момент Русия ще би трябвало да завладее цялата територия, с цел да реализира анексирането, което е била подготвила, дружно с признаването им, твърди политологът. " С това те ще могат да разгласят победа пред родна аудитория и вероятно преустановяване на войната. "

Допълнително, в тези региони се борят украински бойни елементи с десни националистически възгледи., който към този момент оказа помощ за попречване на завладяването на Мариупол от сепаратистите през 2014 година. " С победа над тези войски Путин може да разгласи приключването на така наречен задача по денацификация - най-малко в Донбас ", споделя Хайнеман-Грюдер.

Кремъл твърди, че едно от нещата, с които би трябвало да се бори в Украйна, е нациският режим., който се трансформира в знак на украинската резистентност след седмици на блокада и обстрел, също би представлявало алегоричен триумф.

Какво е стратегическото значение на района?

" Изходът от войната в Донбас ще дефинира какво ще остане от Украйна ", споделя Хайнеман-Грюдер. С анексирането на Крим, Русия освен овладя главното пристанище от предишното си. За пръв път след края на Съветския съюз, тя разполага и с целогодишно незамръзващо морско пристанище, което гледа към европейска територия.

Въпреки това Крим и до момента продължава да бъде ексклав. Свързан е с съветската суша единствено посредством Кримския мост през Керченския пролив сред Азовско и Черно море, който беше открит през 2018 година Със завладяването на целия Донбас Русия би лишила от Украйна още едно значимо пристанище - това в Мариупол, което дава връзка с Крим и със Средиземно море.

В взаимозависимост от положението на армията, Русия може да се насочи към последващи цели и изключително към сухоземната връзка по крайбрежието до Крим, счита Хайман-Грюдер. " Ако Путин види опция да завърши с Украйна като самостоятелна страна, той ще се възползва от нея ", подозира политологът. Затова съгласно него въпросът, който стои пред украинското държавно управление, в този момент е: " Трябва ли да се откажем от Донбас, с цел да спасим Киев? "

***

Вижте и тази изложба за историята на спора сред Русия и Украйна:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР