Изходът от балотажа в София в неделя се очертава като

...
Изходът от балотажа в София в неделя се очертава като
Коментари Харесай

Фандъкова и Манолова ще разчитат само на себе си в неделя

Изходът от балотажа в София в неделя се обрисува като все по-непредвидим, откакто „ Демократична България “ и Борис Бонев от „ Спаси София “ отхвърлиха да посочат на гласоподавателите си кого да поддържат в неделя. „ Лидерът на " Да, България " Христо Иванов стимулира решението с неналичието на поддръжка от страна на Фандъкова и Манолова за митингите против избора на Иван Гешев за основен прокурор. Иванов разяснява, че не вижда в нито една от двете „ притежател на дълбинната смяна на модела на завземане на страната “. Така Иванов отговори негативно на апела на Съюз на демократичните сили за поддръжка за Фандъкова на балотажа.

По-рано през вчерашния ден от „ Раковски “ 134 молиха „ Демократична България “ да изиска от претендента си арх. Борислав Игнатов да пропагандира за ГЕРБ и за Съюз на демократичните сили на втория тур. „ Очакваме от вас, като виновни хора, демократи и водачи, да наградите гласувалите за арх. Борислав Игнатов да поддържат десния претендент за София – Йорданка Фандъкова “, се споделя в писмен зов на Съюз на демократичните сили до „ Демократична България “.

Гражданският претендент Борис Бонев от „ Спаси София “ също отхвърли да търгува с поддръжката, която получи на първия тур. „ Хората не са стадо овце, което да се пусне да гласоподава за някого по команда, и би трябвало да гласоподават по съвест “, разяснява той по Би Ти Ви. Бонев съобщи, че няма да одобри и никакви пазарлъци за постове, като да вземем за пример зам. кметско място или началник на общинския съвет. Четвъртият на изборите бе огромната изненада за социолозите, които оповестиха, че той е съумял да активизира най-младите да гласоподават за пръв път на избори. Продължаваме борбата от вътрешната страна, съобщи той. Според прогнозите Бонев влиза в бъдещия общински съвет като самостоятелен консултант - сериозна победа на фона на високия предел в Изборния кодекс за непартийните претенденти от 100 000 гласа.

Въпреки че в обществените мрежи Бонев бе апетитен като провинен за резултата на десните, " Демократична България " публично изиска поддръжка от него и " Спаси София " за нейните претенденти за районни кметове, които отиват на балотаж в неделя. „ Каним ги да образуваме обща група, да формираме дружно цели. Търсим поддръжка от тях за нашите районни кметове. Това е пътят на действителната дълбока смяна “, съобщи Христо Иванов. Той прикани деятелите и симпатизантите си да спрат да упрекват „ Спаси София “ за това, че не са достигнали балотаж в столицата. „ Никога не сме разглеждали " Спаси София " като свои съперници. Всеки потегли по своя път, само че желая да прикани да затворим страницата и да прекратим разногласията “, разяснява той през вчерашния ден.

 

ОТЛИВ

ГЕРБ има проблем освен с отлива на гласове за Фандъкова, която за пръв път отива на балотаж. На втори тур ще се избират и доста от районните кметове в София. Според междинните данни на ЦИК претенденти на „ Демократична България “ ще се изправят против ГЕРБ в „ Лозенец “, „ Витоша “, „ Възраждане “, „ Оборище “, „ Красно село “, „ Овча купел “, „ Триадица “, „ Средец “, “Слатина “ и „ Студентски “. Район „ Изгрев “ е единственият от 24-те в София, където ГЕРБ не стига до балотаж, и там дуелът ще е сред „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия. Сблъсък ГЕРБ – Българска социалистическа партия ще има в „ Искър “, „ Подуяне “, „ Сердика “, „ Люлин “, „ Илинден “, „ Надежда “ и „ Връбница “. В „ Нови Искър “ претендентът на ГЕРБ ще излезе против този на обединението „ ДБГ, ЗНС и Национална движение „Симеон Втори" “, а в „ Младост “, “Красна поляна “ и „ Панчарево “ - против самостоятелен. За „ Кремиковци “ към момента няма данни и по този начин регион „ Банкя “ е единственият, в който ръководещите си осигуриха успеха още на първия тур.

 

НЕСТАНДАРТНО

Достигналата до балотаж Мая Манолова и третият Борислав Игнатов да се откажат от присъединяване във втория тур в София в интерес на Борис Бонев. Това предложи евродепутатът от „ Демократична България “ Радан Кънев. „ Изборният кодекс дава опция и госпожа Манолова, и господин Игнатов да се откажат от присъединяване в балотажа. В подобен случай против госпожа Фандъкова ще се изправи претендент, който може с лекост да сплоти целия опозиционен избор и да стане кмет. Това е безспорният победител от първия тур - господин Бонев “, написа Кънев във Facebook.

 

АКЦЕНТ

23% от гласувалите за Борис Бонев ( " Спаси София " ) са на възраст 18-30 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР