Изгубихте исляма не е упрекът, който силният човек в Обединените

...
Изгубихте исляма не е упрекът, който силният човек в Обединените
Коментари Харесай

Абий Ахмед - миротворецът, който иска да направи Етиопия отново велика

Изгубихте исляма " не е упрекът, който мощният човек в Обединените арабски емирства би желал да чуе. Още по-малко, в случай че е изречен от 15 години по-млад от него водач на страна в Африка, която до края на предишния век още се свързваше със международни акции за битка с всеобщия апетит.

Тъкмо от подобен водач обаче получил пестник престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Поне съгласно анекдота, който споделя Нобеловият лауреат Абий Ахмед Али. Етиопският министър председател, почетен през вчерашния ден с премията за мир, твърди, че когато шейхът предложил ОАЕ да обучат етиопците на ислям, му отвърнал: " Нужно ни е бързо да научим арабски бързо, с цел да разбираме по-добре религията и да ви научим да нея, да я върнем при вас. "

Абий надали може да потвърди това. Но самият факт, че го споделя, издава самочувствието на страна, която има вяра, че бъдещето ѝ принадлежи.

Промяна за три месеца

Абий пристигна на власт в Етиопия през април 2018 година след оставка на предшественика си и незабавно стартира с измененията. Трябваха му три месеца, с цел да контракти с Еритрея и президента ѝ Исаяс Афуерки завършек на десетилетия напрежение. Във войната от 1998-2000 година (когато в която и той се е сражавал) починаха десетки хиляди, а съглашението за завършек на огъня по този начин и не се приложи.

Полети, посолства и пътища започнаха да свързват Адис Абеба и Асмара - столицата, от която Еритрея разгласи самостоятелност след дълга война и референдум. Исаяс стана първият ѝ президент и от този момент е несменяем; той мина през войната с Етиопия, която по-късно остана без изход на море, и през опита за съглашение сред двете страни от 2000 година за демаркация на границата, което съперникът отхвърляше да ползва.

Абий промени това. Той не просто посети Асмара, а по-късно пътува дружно с Афуерки до Абу Даби (където се срещна с Мохамед бин Зайед и може да е разговарял с него), а продължи да работи за мир в Източна Африка - Еритрея, Сомалия, Кения, Джибути. Включи се и в договарянията сред военните и опозицията в Судан и сред президента и някогашния вицепрезидент в Южен Судан.

Успя в най-подходящия миг да влияе на наказателен режим, чието цялостно неуважение на човеките права, липса на политически свободи и безсрочна казарма (причинила част от еритрейския поток към Европа) стъпиха частично на " отбранителната " еднаквост - всичко се въртеше към границата.

 Абий с еритрейския президент Исаяс Афуерки.
© Tiksa Negeri, Reuters

Абий с еритрейския президент Исаяс Афуерки.

Но не е единствено войната с Еритрея.

Четиридесет и три годишният Абий е най-младият министър председател на континент, където остарели лица ръководят с десетилетия страните с най-бързо растящо население на Земята. Сред африканските Етиопия е втората най-населена - с близо 107 млн. души. През 1980 година, няколко години преди репортаж за глада там да подтикне ирландеца Боб Гелдоф да провежда " Лайв ейд ", там живеят едвам 35.4 милиона. Днешното ѝ мюсюлманско население, 40% от общото, е съвсем колкото на арабските страни в Залива, взети дружно (без Ирак).

Подкрепящи промените на Абий специалисти имат вяра, че страната с повърхност съвсем три пъти колкото Германия, която ще е измежду най-населените в света към 2050 година, има късмет да е новият стопански тигър на Африка и да получи авторитет, какъвто има през първата половина на 20 в. Тогава Етиопия, която в никакъв случай не е била колонизирана (и само е подложена от Италия на петгодишна окупация), е знак за цяла Африка (а и за чернокожи по света) на битката за самостоятелност и на напъните за съдействие сред страните на континента - в Адис Абеба се ражда организацията, чийто правоприемник е Африканският съюз.

Бивш офицер от военното разузнаване, наследник на мохамеданин и християнка, той се бори против марксисткия режим като младеж. Четвърт век по-късно, през 2015 година, бе минал през управлението на организацията за киберсигурност на Етиопия, бе локален политик и деятел в големия щат Оромо, последва година като министър на науката и технологиите. През 2017 година стана лекар по философия, а година по-късно - четвъртият министър председател на демократична Етиопия, която преди този момент (до деветдесетте години) бе минала през положение на империя (приключила таман поради глада), военна тирания и социализъм.

 Многохиляден протест на опозиционна група в щата Оромо, която бе неразрешена до мандата на Абий.
© Reuters

Многохиляден протест на опозиционна група в щата Оромо, която бе неразрешена до мандата на Абий.

Държавата с властническо ръководство, мощна цензура и закостеняла стопанска система стартира да се отваря към света. Хиляди опозиционни деятели бяха освободени, хиляди други - помилвани, на изгнаници се разреши да се върнат. Икономически промени и приватизация на неработещи държавни мастодонти преляха и в битка с корупцията, откакто той потърси отговорност от голям боен конгломерат METEC, получил основни публични поръчки (като противоречив язовир на Нил) за милиарди долари без особени резултати. Потърси търговски изход за Етиопия към пристанища на някоя от прилежащите страни - Судан, Еритрея и Джибути. В пристанището на втората страна Абис Абеба купи дял, който ѝ оказва помощ да взе участие в развиването му.

Не му е елементарно

Етиопия остава доста бедна - с население 13 пъти колкото българското тя има едвам 20% по-голяма стопанска система, брутният ѝ вътрешен артикул на глава от популацията ѝ е под една десета от българския. Икономически растеж от над 10% годишно в последните десетилетия постепенно, само че несъмнено компенсира това; проблемите обаче остават. Над 70% от жителите нямат електричество и Адис Абеба строи голям язовир на Нил, за който води разногласия с Египет.

Партията, която той оглави предходната година - Етиопският национален революционен либерален фронт - ръководи с стоманен пестник от съвсем три десетилетия, и от последните избори през 2015 година държи всички 546 места в Народното събрание. Реформите на Абий още повече усложниха нещата. Някои в партията го упрекват, че преобразява политиката прекомерно бързо, без да се преценява със статуквото.

Важна се оказа и смяната в етническия баланс - Абий е от най-голямата група, която дълги години бе маргинализирана и бе в центъра на митингите три години преди той да пристигна на власт. Етническият федерализъм, системата на щати въз основата на етнически групи в Етиопия, също се оказа на прицел на Абий в миг, когато либерализацията извади на показ напрежение сред обособените групи и над 2.5 млн. души бяха принудени да изоставен домовете си.

 Абий Ахмед - миротворецът, който желае да направи Етиопия още веднъж велика
© Tiksa Negeri, Reuters

Миналаната година на детонация на протест в негова поддръжка починаха двама души, а негови съдружници във властта на щата Амара бяха убити при опит за локален прелом.

Така, както доста години, към Нобеловия комитет имаше рецензии, че лауреатът и някогашен миротворец на Организация на обединените нации в Руанда прекомерно рано е получил премията. Отварянето с Еритрея, изключително в противоречиви гранични региони, не върви безпрепятствено, а и еритрейският президент Исаяс не е изключително податлив да либерализира страната си.

Етиопската народна власт към момента е единствено фантазия за доста от жителите. Гласуването следващата година догодина обаче може да трансформират доста - в случай че Абий им разреши. Остава да се види дали ще го направи, само че най-малко го дава обещание - твърди, че изборите ще са многопартийни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР