Изграждането на междусистемната газова връзка България - Сърбия е проект

...
Изграждането на междусистемната газова връзка България - Сърбия е проект
Коментари Харесай

Радев: Газовата връзка България – Сърбия дава нови възможности на региона

Изграждането на междусистемната газова връзка „ България - Сърбия " е план от стратегическо значение, означи в Костинброд президентът Румен Радев, съобщи Българска телеграфна агенция. По думите му това е следващата значима стъпка в задълбочаването на двустранните връзки със прилежаща Сърбия и развиването на целия район,  " Интерконекторът е залог за бъдещето, само че той е израз на волята двете страни дружно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, учредено на взаимност, взаимно доверие и поддръжка, новаторски подходи и нови технологии ", сподели президентът. 

 

" Този план е образец по какъв начин устойчивото ни съдействие с Европейската комисия води до взаимно изгоди освен за нашите страни. Той дава нови благоприятни условия на района посредством действителна диверсификация и сигурност на доставките. Той е образец за сполучливото използване на европейската тактика за налична сила ", уточни президентът.

 

Успехът на Сърбия в поддържането и построяването на нови връзки със прилежащите страни посредством този интерконектор към този момент е триумф и за България, тъй като добиваме опция за уголемен достъп до европейските пазари, сподели президентът. 

 

" Както сполучливата политика на България за повече съгласуваност в района, по този начин и въвеждането в употреба на интерконектора с Гърция, съглашението с Турция от предишния месец за достъп до техните терминали за полутечен газ, към този момент е триумф и за Сърбия, тъй като ще получи до достъп до нови източници на газ посредством Южния газов кулоар и терминалите за полутечен газ в Егейско море. Това е образец до какво води разширеното съдействие – повече достъп, повече газ и за промишлеността, и за семействата, спад на цените, по-чиста околна среда, понижени въглеродни излъчвания и устойчива стопанска система ", уточни още Румен Радев.

 

Той означи, че България се е посочила като надеждна директна страна. " Дори в най-тежката обстановка, когато останахме без доставки на съветски газ и то внезапно, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме и този газ до Сърбия ", изясни той. 

 

Президентът напомни, че България е третият по величина чист притежател на електрическа сила в Европа и продължаваме да даваме надеждност за енергийните системи за нашите съседи, в това число Сърбия. 

 

" България беше основател на предложенията към Европейската комисия за оказване на помощ за стабилизиране на енергийните системи от Западните Балкани. Благодарение на нашата самодейност, в взаимност на нашите съседи, тя към този момент е реалност в енергийния пакет на тези страни ", уточни Румен Радев. 

 

" Това не е просто физическа връзка, ние имаме опция от тук нататък да работим по този начин, че да окрупняваме количествата от газ, от които имаме потребност, дружно да преговаряме със страни снабдители и да реализираме по-добра цена и по-добри условия ", сподели президентът. 

 

По думите му газовите връзки в нашия район не са просто инфраструктурни планове – те отварят благоприятни условия, те са знак и
залог на капацитета на нашия район за бъдещо развиване. " Това значи сигурност, съдействие, диверсификация, това е пътят и ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия район ", означи президентът Румен Радев. 

 

Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич вземат участие в откриването на профилирани строителни действия по построяването на междусистемната газова връзка „ България - Сърбия " (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS) на българска територия. 

 

Междусистемната газова връзка „ България-Сърбия " ще бъде с обща дължина към 170 км от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които към 62 км са на българска територия. Газопроводът е план от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР