Изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт "Клепало" между България и Република

...
Изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт "Клепало" между България и Република
Коментари Харесай

Кметът на Струмяни Е. Илиев: Изграждането на ГКПП Клепало между България и Република Северна Македония ще има голяма икономическа полза за региона

Изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт "Клепало " сред България и Република Северна Македония ще има огромна икономическа изгода за района, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция кметът на община Струмяни Емил Илиев.

За ускорение на работата по граничния пункт се договориха вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му сътрудници - министрите на превоза и известията Благой Бочварски и на локалното самоуправление Горан Милевски, оповестиха през вчерашния ден от Министерство на регионалното развитие. Министрите участваха в съвещанието на работна група "Инфраструктура, превоз, съгласуваност " в границите на държавната среща сред двете страни.

Новината се посреща с извънредно позитивно отношение и поддръжка, уточни кметът на община Струмяни, на чиято територия е бъдещият граничен пункт. "Проблемът е, че за този контролно-пропускателен пункт диалозите се водят от 40 години и през избран интервал от време търпят развиване или задържане ", разяснява Емил Илиев.

Изразените от общинския кмет упования и очаквания са, че договореностите ще бъдат изпълнени и ще стартират строителните действия.
Проектът е с огромна икономическа изгода и е причина за развиване на общината, уточни Емил Илиев.

В Струмяни главният занаят е лека индустрия, главно шивашки цехове, оранжерийно произвеждане, земеделие и отглеждане на животни, както и рандеман и преправка на мрамор и скални и облицовъчни материали. Общината не е богата на запаси, само че отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Клепало " ще докара до увеличение на потока от туристи и ще раздвижи търговията от двете страни на границата, добави Емил Илиев.

Освен по-добрия продан на човешки запаси и капитали, построяването на граничния пункт ще има позитивен резултат и върху уеднаквяване в стандарта в общинския център и останалите двадесет и едно села, които се намират на територията на община Струмяни. Това към този момент се вижда с осъществения ремонт на третокласния път Струмяни - Раздол.

"Ние следим през тези три години резултата от развиването на инфраструктурата с асфалтирането на 24-километровия сектор преди разклона за граничния пункт.

С този нов асфалтиран път хората започнаха да се завръщат през съботно-неделните дни, започнаха да реновират къщи, стартира едно развиване на туристическата активност като проведено колоездене, авантюристичен туризъм и преоткриване на хубостите на Малешевско-Огражденския район ", добави Емил Илиев.

Осигуряването на връзка сред общините Струмяни и Берово, ситуирани от двете страни на границата, ще оживи района и ще има удобни резултати върху съдействието сред страните, сподели още кметът на Струмяни. Ползата ще е за дребния и междинния бизнес в региона, само че косвено ще е в доста по-големи мащаби, добави той.

"Това ще обезпечи по-добра съгласуваност сред общините от междинната част на Република Северна Македония и Санданско-Петричкия района и в посока Кавала и Атина в Република Гърция ", разяснява Емил Илиев.

Строителството на новия граничен пункт ще се финансира с 10.3 млн. евро от Програмата за трансгранично съдействие България - Северна Македония в интервала 2021-2027 година, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. По нея ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово. Министрите от двете страни са начертали и стъпки за ускорение на построяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Клепало ".

До края на февруари се чака да бъде извършено първото публично съвещание на Смесена експертна комисия за установяване на параметрите му.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР