Изграждането на фотоволтаични централи е сред най-достъпните, екологични и бюджетни

...
Коментари Харесай

България не се възползва от потенциала си във фотоволтаиците


Изграждането на фотоволтаични централи е измежду най-достъпните, екологични и бюджетни решения ”, споделя инж. Веселин Тодоров (снимка: Сдружение “Соларна Академия България ”)

Множество административни спънки стопират вложителите, които желаят да изградят фотоволтаични централи у нас, сигнализираха от Сдружение „ Соларна Академия България “. Към браншовата организация все по-често се обръщат представители на бизнеса и физически лица, които срещат усложнения при подобен вид планове.

Енергийната рецесия подтикна потребителите към доста по-евтина сила от възобновими източници, и по-конкретно към фотоволтаичните централи. Различните финансови институции дават опция за финансиране на подобен вид планове, само че остава един главен проблем – нужен е работещ парламент, който да приема закони и да облекчи режима, с цел да бъде интензивен процесът по енергийна промяна, обявиха от сдружението.

„ В тази обстановка не можем да приказваме за взимане на ограничения и попречване на риска – това трябваше да се случи от дълго време. Днес са нужни незабавни и антикризисни ограничения, с цел да понижим отрицателното въздействие на високите цени на силата. Изграждането на фотоволтаични централи е измежду най-достъпните, екологичните и бюджетни решения ”, сподели инж. Веселин Тодоров – ръководител на Сдружение „ Соларна Академия България “.
още по темата
По неговите думи, България е страна с удобен климат и географско разположение, само че не може да се възползва от цялостния капацитет на фотоволтаичните централи, защото са нужни промени в законите и уеднаквяване на процесите.

Със сдружението все по-често се свързват вложители, които търсят информация и повече конкретика за това какво е належащо да създадат, с цел да изградят фотоволтаична централа. Проблемът е, че процесите не са уеднаквени и всеки план зависи от тълкуването на Закон за устройство на територията (ЗУТ) и решението на обособените общини или техните архитекти. Това води до преустановяване, ненужно закъснение и оскъпяване на плановете.

„ Един образец от практиката за нерелевантно условие по отношение на построяването на подобен вид обекти е условието за обмисляне на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда, макар че такава към този момент е направено за постройката, а фотоволтаичните панели дават отговор на всички стандарти за екология. Това е изцяло нерелевантно, а и тук си коства да подчертаем, че процедурата лишава в някои случай повече от месец, през който бизнеса търпи директни загуби от високите цени на електрическа енергия ”, разяснява Тодоров.

Има и случаи, в които архитекти на регион не дават позволение до момента в който не се смени метода на трайно прилагане на парцела. Това постанова прекосяване през дългата и тромава процедура за обстоен организационен проект (ПУП), с цел да може да се създава сила от фотоволтаици, макар че обектите имат построена инфраструктура. Такъв вид проблем връща вложителя в изходна позиция, описа Тодоров.

„ Наскоро с нас се свърза вложител, който желае да слага фотоволтаични панели на покрива на бизнес постройката си, а общината му изисква издаване на позволение за градеж, координиране на плана с Гражданска въздухоплавателна администрация, в случай, че фотоволтаичния панел не трансформира по никакъв метод височината на постройката. За страдание има още доста и разнообразни проблеми, свързани с издаването на разрешенията за градеж. Затова точно там би трябвало да бъде въведен действителен осведомителен режим, както е в страните от Западна Европа “, уточни Тодоров.

Това, което забавя процесите и пречи на построяването на централи, е настояването на позволение за градеж от общините. Според специалистите, основно е да се създадат промени в Закона за устройство на територията, което доста ще облекчи административната тежест за потребителите.

Крайно необходимо е също да има ясни и строги правила за създаване и въвеждане в употреба на фотоволтаичните централи и паркове, като по този метод ще се спре порочната процедура основните архитекти на общините да поясняват по индивидуален метод законите. Трябва да се вкара действителен режим на съобщение, премахващ разрешителния режим, който сега е натрапен от Закона за устройство на територията.

Необходимо е да се сътвори и по-добра организация в общините – сега най-честите недоволства от вложителите са, че нямат достъп до информация, както и това, че мненията и документите се забавят прекомерно дълго. Често срещан проблем е, че плановете не са признати и са върнати към вложителите, само че няма посочена ясна причина за установени пропуски и неточности в тях, допълниха от сдружението.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР