Изготвянето на маркетингова стратегия е основата, на която държавата трябва

...
Изготвянето на маркетингова стратегия е основата, на която държавата трябва
Коментари Харесай

В министерството на земеделието обсъдиха стратегия за по-широк достъп до пазари и реклама на българското вино


Изготвянето на маркетингова тактика е основата, на която страната би трябвало да стъпи, с цел да развива винения бранш.

Това споделиха заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на среща с представители на бизнеса. Срещата, на която присъстваше и заместител министър Георги Събев, бе с акцент създаване на Маркетингова тактика за достъп до пазари и реклама на българското вино, оповестиха от пресцентъра на министерството на земеделието. „ Документът се планува да е за период от 3 години, като планираме и основаването на тематична работна група с представители на Министерството на туризма, Министерството на стопанската система и сектора. „ Намеренията ни са да бъде изработен и финансов разбор, и да бъде обезпечен бюджет за осъществяването й “, разясни Тодор Джиков. И напомни, че Министерството на земеделието работи по основаването на цифрова карта на България, в която ще бъдат включени обектите за винен туризъм.

„ В актуалния свят на засилваща се конкуренция е от извънредно значение да работим за одобряване на българското вино “, разяснява заместник-министър Георги Събев. Според него напъните предпочитано би трябвало да бъдат ориентирани към пазари, които са били обичайни за родните производители, тъй като по-лесно се работи тук-там, на които към този момент страната ни е позната като винопроизводител. „ България дава отговор на високите европейски стандарти за произвеждане на вино и потреблението на капацитета на Европейски Съюз е нужен за постигането на задачите ни ”, добави още той.

Аграрният заместник-министър уточни още, че дребните пазари, както и страните, на които им следва да се причислят към Европейски Съюз са също с капацитет за реализация на българските винени артикули. „ Търговските аташета също би трябвало да бъдат ангажирани, с цел да подкрепят както достъпа до пазарите, по този начин и популяризирането на българските виновност ”, разяснява още Събев. Двамата заместник-министри разясниха, че се надяват създаването на маркетинговата тактика да бъде продължена и от идващото управление на министерството, тъй като тя е в полза на българските производители.

По време на срещата беше показан и разбор на азиатския пазар, направен от специалисти от Министерството на земеделието. Данните в него демонстрират, че в последните години износът на вино към страни като Япония, Китай, Южна Корея, Тайланд, Филипините и Индия понижава, а те са перспективни за развиване. Традиционно по-предпочитани са алените виновност, а в някои от страните потреблението на вино е директно обвързвана и с туризма. Според направените изследвания, международните производители също са насочили напъните си към азиатските пазари, което значи, че конкуренцията ще се ускорява.  

Представители на сектора смятат, че напъните би трябвало да бъдат ориентирани и към пазарите на Индия и Съединени американски щати като  ниша, която е добре да бъде създадена. Те поздравиха управлението на министерството за почнала самодейност и обявиха подготвеност за поддръжка и съдействие. Теми на диалозите бяха още присъединяване на България в интернационалните винени изложби, както и опциите за присъединяване във конгреси, събиращи най-вече представители от целия свят.

По време на срещата бизнесът разяснява, че като проблем виждат неналичието на народен винен щанд и бранд България на профилираните конгреси. Според тях това е належащо, тъй като по този метод ще се подкрепи известността на страната ни и популяризирането на родните виновност. Обсъдено беше и основаването на винен уебсайт, който да дава цялостна и обобщаваща информация за продуктите. 

В рамките на срещата бе дискутирано и подписването на меморандум за съдействие сред Министерството на земеделието и международния Музей на виното „ Сите дю Вен “ (Cite du Vin) в Бордо, което да способства за известността на българското вино във Франция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР