Изглежда тази година курортното градче Баден близо до австрийската столица

...
Изглежда тази година курортното градче Баден близо до австрийската столица
Коментари Харесай

Емилио Ведова – Алнурф Райнер: Тициан гледа

Изглежда тази година курортното градче Баден покрай австрийската столица Виена залага на богатата си културна стратегия, с която притегля голям брой туристи и фенове на изкуството. В, кръстен на един от известните австрийски абстракционисти в този момент може да бъде забелязана изложбата „ Емилио Ведова – Алнурф Райнер: Тициан гледа “. Италианецът Емилио Ведова също е измежду доста известните художници, представители на абстракционизма.

Музеят е основан от община Баден за образование на млади експерти и художници и е кръстен на Алнурф Райнер, защото той е родом от курортното градче. Затова и през цялата година там могат да се видят групи деца, които се образоват в разнообразни стратегии за изобразяване.


Името на Алнурф Райнер е познато в България и около пакетирането на Рингтурм на Донауканал във Виена преди години. Една българска художничка – Даниела Костова също опакова през 2019 кулата на седалището на Виенската градска застрахователна група. Райнер е измежду най-известните модерни абстракционисти в света. В творбите му има доста политика, той рисува доста по тематиката за Хирошима. Свързан е с биеналето във Венеция и оттова вероятно е другарството му с италианеца Емилио Ведова. За него е присъща черно-бялата комбинация. Черното и бялото безусловно се борят между тях на платната му. А също и аленото и синьото. Работите му имат общи черти с Франц Клайн. Той също схваща творчеството си като политическо изкуство. Много от нереалните му цикли носят политически имена като примерно серията рисувани от двете страни картини на дървени поставки под името „ Берлински дневник на парадокса “ – този цикл приказва за нещастието на разделения на части град. Чуйте повече за изложбата в звуковия файл от Константин Брадваров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР