Изглежда инфлационните очаквания на Фед, според които той определя паричната

...
Изглежда инфлационните очаквания на Фед, според които той определя паричната
Коментари Харесай

Икономист: Инфлационните очаквания на Фед не се сбъдват

Изглежда инфлационните упования на Фед, съгласно които той дефинира паричната си политика, не се сбъдват и февруарският инфлационен показател се оказва малко по-висок, отклокото бяха упованията, а точно 3.2% по отношение на предстоящите 3.1%. Това заяви икономистът Юлиан Войнов, предава Sofia24.bg .

Ето какво още заяви той:

Базовата инфлация също не дава признаци на усмиряване и е нагоре с 0.4% на месечна основа по отношение на предстоящите 0.3%.

Трябва да се означи, че в действителност Фед следи главно не общия инфлационен показател (ИПЦ), нито базовата инфлация, а показател на така наречен персонални потребителски разноски (PCE), който обаче се сформира от комерсиалното министрество и излиза по друго време. Последната му стойност за януари беше по-висока от задачата от 2% на Фед за инфлацията, а точно 2.4%.

Тези " горещи " вести за инфлационната обстановка в Съединени американски щати не са доста добър сигнал за вложителите в държавни облигации, тъй като вършат още по-несигурен моментът, когато Фед ще вземе решението си за начало на лихвеното понижение.

И тази неустановеност очевидно изпраща вложителите към пазарите на акции и други активи, което е обвързвано с много по-големия оптимизъм за развиване на американсктата, а и на международната стопанска система като цяло.

Дали този оптимизъм има капацитета да се задържи по-продължително време, или ще обърне тренда си, точно заради прекомерно огромните очаквания за безпроблемно бъдеще, ще разберем малко по-късно през годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР