Изчезна ли мъжествеността на българите? Родовият терапевт и преподавател Аида

...
Изчезна ли мъжествеността на българите? Родовият терапевт и преподавател Аида
Коментари Харесай

Новото време с Аида Марковска: Загуби ли мъжествеността си българинът и къде?

Изчезна ли мъжествеността на българите? Родовият терапевт и учител Аида Марковска търси отговор на въпроса, дружно с гостите в студиото на Дарик Пловдив - доктор Петко Георгиев от комитет " Родолюбие ", който е отдалечен роднина на Васил Левски иМирослава Иванова, която издаде " Три войни и мир " - една книга, с респект къмспомените на нейния прародител Минко Хитров, взел участие в три войни.

Знае се, че по време на войните сред 1912 и 1918 година бойците и офицерите от българската войска са били извънредно грамотни и ерудирани. Военното обучение е подготвяло елита на обществото, описа Мирослава Иванова, която е изследвала архивите, оставени от прародител й, с цел да издаде книга, отдадена на него. В поддръжка на това доктор Петко Георгиев цитира сътрудник на непознати медии от началото на XX век, който свидетелства, че българските бойци са възпитавани в полезности, които не им разрешават да правят издевателства и грабежи по време на война.

Как национализацията от края на 40-те години на предишния век " покосява " - в преносния и в дословния смисъл- цяло потомство мощни мъже на България?Кога стартират да се губят дълбоките национални обичаи и от страж на рода, мъжът се трансформира в служащ на звено в Трудово-кооперативно земеделско стопанство – слушайте в епизода „ Войни и мир “.

е и националният семинар, който известният родовтерапевт и учител Аида Марковска провежда на 17 март в София.

Д-р Петко Георгиеве основен библиотекар в Народна библиотека „ Иван Вазов “ и секретар накомитет „ Родолюбие “. Той е един от далечните роднини на Васил Левски.Има докторска степен по културология, а библиотеката за него е един различен свят - пространство, в което великите неща се приказват безшумно. Убеден е, че това е точното място за неговата реализация.

За себе си споделя, че е патриот и освен, тъй като е роднина на Левски. Пловдивчани го познават от възстановките, които прави всяка година комитет “Родолюбие “ по разнообразни мотиви и национални празници.Често може да го срещнете и в божия храм, тъй като еиподякон, читател, артист и свещоносец на Българската православна черква.

Мирослава Ивановае приключила „ Българска лингвистика “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Дълги години е работила като създател и редактор в печатна медия. Създател е на издателството ЦИФЕРБЛАТ и сайтаtsiferblat.bg.Тя издава военните дневници на своя прародител Минчо Хинков, които открива и реставрира деликатно.„ Три войни и мир “е книгата, издадена с създател прародител, като респект и памет за неговия живот и труд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР