Избягали норки от фермите за кожи – вече и в

...
Избягали норки от фермите за кожи – вече и в
Коментари Харесай

Норки тормозят села в Старозагорско

Избягали норки от фермите за кожи – към този момент и в центъра на Стара Загора.

Животните са видяни да обикалят на километри от близката плантация за кожи.

Вчера в обществените мрежи излезе поредна фотография на норка в центъра на Стара Загора. Дни по-рано други две норки бяха снимани към бензиностанция на няколко километра от регионалния град. Сигнали за видяни норки има от съвсем всички села покрай фермата за норки край с. Маджерито, споделят от съдружие КАЖИ.

Видът – „ американска норка “ – е извънредно рисков, неместен див звяр, който няма натурален зложелател в нашата природа. Той е мощно инвазивен и заплашва доста локални скотски видове; птици и риби. Фигурира в топ 100 на най-опасните инвазивни типове за Европа.

Проблемът с норките у нас датира от 2014 година, когато притежателите на компания „ Градус “ построяват плантация за американски норки – за кожи – до с. Маджерито, Старозагорско. В капиталовото предложение е подложен за цел потенциал от 400 хиляди норки. За предходната година той към този момент е над 128 хиляди

В устрема си да се спасят от фермите, животните бягат и постоянно намират удобна среда в локалните водоеми и селски дворове, където има обилие от храна.

За следствията описват от КАЖИ: „ Най-потърпевши са хората от селата Маджерито и Загоре. Там съвсем няма двор, в който хората да не са виждали норка или да нямат животни убити от норки. Миналата седмица един от локалните показа, че единствено през последните месеци е умъртвил 11 норки в двора си. “

За нарастващия проблем с норките е сезиран и министърът на околната среда Нено Димов. В края на януари 53 неправителствени организации изпратиха до него писмо, в което се разказва казусът и се желае възбрана на инвазивния тип, с цел да се предотвратят рисковете за природата, хората и животните. Според Закона за биологичното многообразие тази възбрана е допустима по преценка и посредством заповед на министъра.

„ Две от избавилите се норки бяха уловени и към този момент са настанени в Софийския зоопарк. Те няма по какъв начин да бъдат пуснати на независимост поради рисковете, които носят за другите диви животни. За норките и вредите от тях ще се приказва от ден на ден, в случай че не се забранят фермите за кожи у нас. “, разясняват от КАЖИ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР