Изборният експерт проф. Михаил Константинов препоръчва да се забави въвеждането

...
Изборният експерт проф. Михаил Константинов препоръчва да се забави въвеждането
Коментари Харесай

Електронното гласуване трябва да се отложи заради сигурността, смята М. Константинов

Изборният специалист проф. Михаил Константинов предлага да се забави въвеждането на дистанционно електронно гласоподаване поради опасности със сигурността.
В интервю БНР той изясни, че не става въпрос за безусловно връщане обратно, а за доста деликатно обсъждане на рисковете.

" Съединени американски щати, Холандия, Германия, Франция и други високотехнологични страни сега се отхвърлят от този тип гласоподаване, до момента в който не се изчистят проблемите. Моят зов към българските политици е да не скачаме с главата надолу незабавно в това надълбоко море, а първо да се преценяват рисковете и да се види към какви технологии отиваме. "

Той уточни, че не вижда смисъл да се трансформира изборната система от пропорционална към мажоритарна, само че актуалната система може да се укрепи с мажоритарни детайли, с цел да отговори на упованията на гласоподавателите.

" Българската изборна система е от вида, който се употребява в 20 страни от общо 28 сега в Европейски Съюз, така че тя дава отговор на преобладаващия вид изборна система, добави проф. Константинов. Освен това в Европейски Съюз има две мажоритарни системи, а една от тях скоро няма да е член на Европейски Съюз – Великобритания. Ще остане единствено Франция, която е мажоритарна. Шест страни имат смесена система. В този смисъл българската система не е изключение, тя е вярна за Европейски Съюз, само че по този начин или другояче
българите желаят смяна и на тях фактически би трябвало да има бъде отговорено положително и да се въведе един сериозен мажоритарен детайл в системата, който да включва отговорност на избраните народни представители пред техните гласоподаватели. Ако се употребява уместно, преференциалното гласуване си е доста прекрасен механизъм. Ние успяхме да дадем своя принос в практиката на преференциалното гласоподаване ", разяснява професорът.

На 11 и 12 декември ще се състои пробно електронно гласоподаване у нас.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР