Изборите започват в 8 часа местно време и ще приключат

...
Изборите започват в 8 часа местно време и ще приключат
Коментари Харесай

 Франция избира президент 


Изборите стартират в 8 часа локално време и ще приключат в 20 часа. Малко по-късно се чакат и първите планирани резултати.

Френските отвъдморски територии стартират да гласоподават в събота, с цел да се вземе поради часовата разлика, като се стартира от Сен Пиер и Микелон край крайбрежията на Канада, последвани от териториите в Карибския басейн, Тихия океан и най-после Индийския океан.

Около 48, 7 милиона французи имат право да гласоподават.

Те би трябвало да изберат всред 12 претенденти, които се борят да оглавят втората по величина стопанска система в Европейския съюз и единствената му нуклеарна мощ.

Президентът Еманюел Макрон се стреми да стане първият настоящ президент, който печели преизбиране след Жак Ширак през 2002 година

Дванадесет претенденти са включени в формалната бюлетина - в това число седем, които се кандидатираха и на последните избори през 2017 година Те обгръщат целия политически набор, като половината от тях съставляват крайни леви и десни партии във Франция. Една трета от тях са дами, които се борят да станат първия президент на страната, напомня "Франс24 ".

Новите претенденти са Ерик Земур, някогашен ефирен водещ от крайната десница; Валери Пекрес, консервативната лидерка от Парижкия регион; социалистката и кметът на Париж Ан Идалго; Яник Жадо от Зелените; и Фабиен Русел, претендент на Комунистическата партия.

Сред претендентите са финалистите от 2017 година Еманюел Макрон и Марин льо Пен, която за трети път се кандидатира за Елисейския замък. Сред другите ветерани от предходни акции са левите претенденти Жан-Люк Меленшон, Филип Путу и Натали Арто; десният националист Никола Дюпон-Анян; и дясноцентристкият претендент Жан Ласал.

Проучване от петък сподели най-малката разлика до момента, като Льо Пен печели 49% от гласовете във евентуален балотаж против президента - най-хубавият ѝ резултат в социологическите изследвания до момента.

Анкетата, оповестена на уеб страницата на BFM TV, сподели, че Макрон е изгубил още две точки при 26% поддръжка, а Льо Пен е спечелила две точки до 25%.

Крайнолевият деец Жан-Люк Меленшон се подрежда на трето място с към 17% от прогнозните гласове.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР