Изборите за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май

...
Изборите за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май
Коментари Харесай

ЕП: Евроизборите ще бъдат между 23 и 26 май 2019 г.

Изборите за евродепутати ще бъдат сред 23 и 26 май следващата година, реши през днешния ден Европейският парламент. Предложението за датите бе направено от Съвета на Европейски Съюз.
Очаква се Съветът да утвърди дефинитивно този график до юни. Екологичен потенциал отбелязва, че съгласно законодателството от 1976 година изборите би трябвало да се състоят сред четвъртък, 6 юни и неделя, 9 юни, в сходство с датите, на които са се състояли първите директни избори (четвъртък 9 юни до неделя, 12 юни 1979 г.).
Съветът има правото да предложи нови дати, в съгласие с Екологичен потенциал, се отбелязва в известието. Предвижда се след изборите следващата година евродепутатите да бъдат 705, вместо 751, както до момента, поради напускането на Англия. Занапред България и още 12 страни ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 страни ще получат спомагателни места.
Най-облагодетелствани от измененията са Испания и Франция, които получават по пет спомагателни места в Екологичен потенциал. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един нарастват мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия получава още две места, съгласно решение на Екологичен потенциал от февруари.
Според контракта за Европейски Съюз броят на евродепутатите е до 751 и всяка страна би трябвало да има най-малко шестима и най-вече 96 представители. В настоящия състав на Екологичен потенциал Англия разполага със 73 евродепутати. По силата на февруарското решение 46 от английските мандати ще бъдат оставени в ресурс за страни, които може да се причислят към Европейски Съюз отсега нататък.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР