Избирател е бил засечен от членове на Секционната избирателна комисия

...
Избирател е бил засечен от членове на Секционната избирателна комисия
Коментари Харесай

Полиция гони избирател, снимал в тъмната стаичка и други нарушения на балотажа

Избирател е бил засечен от членове на Секционната изборна комисия да снима бюлетина в тъмната стаичка в град Шивачево, община Твърдица. Това заяви Мария Иванова представител на Общинската изборна комисия в Твърдица.

За да се удостовери, че е снимал бюлетината, се е наложило съдействието на полицията, сподели Иванова.
" Помолили го да покаже апарата дали е снимано, той отказал. Казал, че не е снимал, а те чули щракането на апарата. Изобщо се е получила една лека гонка да желаят апарата му. Имаме пояснение в смисъл протокол от СИК за случая ", изясни Иванова.

От полицията в Сливен потвърдиха за случая и оповестиха, че той е от компетенциите на ОИК в Твърдица и ЦИК.
Подобен сигнал - за селфита с бюлетини ревизира общинската изборна секция в Сунгурларе, оповестява " 24 часа ". В общината един против различен се изправят претендентите на ГЕРБ Георги Кенов и на Движение за права и свободи Хатидже Георгиева.

Според сигнала, гласоподаватели били принуждавани да си вършат селфита в тъмната стаичка, с цел да документират, че са дали своят вот за " верния човек ". От с. Съединение пък била подадена тъжба за интервенция върху работата на членовете на тамошната комисия.

Петима арестувани в плевенското село Буковлък

В плевенското село Буковлък петима са арестувани през последното денонощие за пазаруване на гласове. Прокуратурата работи и по други подадени сигнали.

Почти час продължи полицейската акция в къща в Буковлък по обяд, откъдето беше отведен мъж поради подозрения са за пазаруване на гласове. След снощната акция са арестувани още четирима мъже от същото село поради търговия с гласове. Претърсени са и са конфискувани материални доказателства, следствието там продължава.

Кандидат за кмет транспортира с джип гласоподаватели в Дупница

От щаба на ГЕРБ в Дупница алармираха Общинската изборна комисия и Районната прокуратура, че в региона на Професионалната гимназия " Акад. Сергей П. Корольов " са видяни два джипа, с които се извозват гласоподаватели от близкия квартал " Каваклия ".

В двата джипа са видяни Георги Градевски, който беше претендент за кмет на Дупница от Политическа партия " АБВ ", както и неговият татко. Твърденията на представителите на ГЕРБ са, че гласоподавателите са инструктирани от Градевски и татко му да гласоподават за претендента на Българска социалистическа партия Първан Дангов.

С другата тъжба до ОИК – Дупница, от ГЕРБ алармират, че към 12:00 ч. в региона на ОУ " Неофит Рилски " се прави непозволена предизборна пропаганда. Тя се показва в слагането на предизборни листовки по предните стъкла на колите, като същите са издадени от " Българска социалистическа партия за България " с лика на претендента им за кмет на община Дупница Първан Дангов, както и с отбелязване на неговия номер в бюлетината.

Това влиза в жестоко несъгласие със възбраната, открита в Изборния кодекс, забраняваща осъществяване на пропаганда в изборния ден в интерес на претендент, участник в изборите.

Щабът на Манолова предизвестява за всеобщо пазаруване на гласове

Жалби против всеобщо пазаруване на гласове, най-вече в ромски секции, са изпратени от щаба на самостоятелния претендент за кмет на София Мая Манолова. Към 16.00 часа от 20 сигнала за нарушавания до ОИК, ЦИК, основния прокурор и Министерство на вътрешните работи, повече от половината са за заплатен избор. Останалите са за белязани бюлетини, проведен избор и оповестени екзит полове в уеб сайтове, което е в нарушаване на Изборния кодекс.

Основно сигналите за всеобщо пазаруване на ромски гласове са в 34-та, от 58-ма до 67-ма, и 75-та секции в кварталите " Красна поляна ", " Факултета ". А също и в кварталите " Слатина ", " Нови Искър ", в регион " Илинден " и с. Филиповци. До момента единствената реакция по подадените сигнали е от 3-то районно управление (на МВР) към Столична дирекция на вътрешните работи, откъдето са декларирали, че не могат да обезпечат полицейско наличие във всички секции на територията на Столична община.

В Овча купел дават бюлетини за областен кмет единствено при поискване

Сигнал до Общинската изборна комисия бе изпратен от " Демократична България " за това, че в секция 005, 66 – СУ " Филип Станиславов " в регион Овча Купел, както и в мобилните секции, на гласуващите не се подават бюлетини за избор на областен кмет, а единствено след поискване. В сигнала е посочено и че преди този момент членове на секционната комисия разяснявали, че гласуването за областен кмет не било толкоз значимо.

Това препятства упражняването на правото на глас за избора на областен кмет, показват от " Демократична България ".

СИК е длъжна да даде бюлетини и за двата типа избори на втори тур и не може авансово да дава единствено един тип бюлетина и да предпоставя или да постанова отвод от гласоподаване за избран тип избор, акцентират в сигнала от " Демократична България ".

Обединението упорства да бъдат изпратени експлицитни инструкции на СИК, че следва да дават на гласуващите бюлетини и за двата типа избор по едно и също време, без авансово да се предпоставя отвод за гласоподаване за избран тип избор от страна на гласоподавателите.

" Дневник " следи в действително време по какъв начин протича изборният развой - тук.
Как може да следите резултатите от балотажа през целия ден - тук
Кои са претендентите за кмет в регионалните градове и регионите - тук
Как се гласоподава на балотажа научете тук
За нарушаванията в изборния развой до обяд - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (399)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР