Ивайло Аврамов e носителят на националната награда за скулптураАкад. Иван

...
Ивайло Аврамов e носителят на националната награда за скулптураАкад. Иван
Коментари Харесай

Ивайло Аврамов e носителят на националната награда за скулптура„Акад. Иван Лазаров“

Ивайло Аврамов e носителят на националната премия за скулптура„ Акад. Иван Лазаров “.

На тържествена гала в Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора “, миналогодишният притежател на влиятелната премия Иван Русев разгласи името на спечелилия. Той е определен от жури, всред петимата номинирани създатели, както следва (по азбучен ред): Венцислав Занков, Ивайло Аврамов, Павлин Радевски, Снежана Симеонова, Стефан Лютаков.

Председателят на Общински съвет Иван Андонов връчи награда- статуя на спечелилият Ивайло Аврамов, който получи и парична премия в размер на 9 000 лева, 5 000 от които са обезпечени от община Кюстендил.

„ За мен е огромна горделивост и отговорност да получа тази влиятелна премия на името на патриарха на българската статуя акад. Иван Лазаров ”, съобщи носителят на премията за 2022 година

Наградата е учредена през 1978-а и е връчвана до 1989 година. Наградата се присъжда на един български ваятел за ярки достижения в региона на скулптурата през миналата година. Акад. Иван Лазаров (1889 – 1952) е изтъкнат български ваятел и художник, роден на 2 октомври 1889 година в Карлово. Възпитаник на скулптора Жеко Спиридонов, Иван Лазаров специализира в Германия, след което се завръща в България. Той е учител по статуя в Държавната художествена академия (1919 – 1952) и неин шеф (1932 – 1935; 1937 – 1939; 1943 – 1945). Основател и пръв шеф на Института за изобразителни изкуства при Българската академия на науките (1948 – 1952). Сред най-емблематичните произведения на акад. Иван Лазаров са „ Те победиха “, „ На нож “, „ Очакващи дами “, „ Еснафи “, „ Плачещи дами “, „ Берон “ (бронзов бюст в Борисовата градина – София), монумент на гроба на Димчо Дебелянов (в Копривщица). През 1968 година къщата и ателието на акад. Иван Лазаров са превърнати в музей.

Иван Русев демонстрира своя галерия в деня на оповестяването на идващия лауреат, скулптурите са показани в новата част на галерията.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР