Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка, след като се оказа, че в

...
Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка, след като се оказа, че в
Коментари Харесай

И зам.-директор на фонд "Земеделие" подаде оставка заради къща за гости

Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка, откакто се оказа, че в контактите на финансирана с европари къща за посетители е даден неин телефон

© Фонд Сагата с къщите за посетители, издигнати с европейски пари от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), докара до втора оставка, откакто във вторник следобяд зам.-директорката на фонд " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова напусна поста си. Поводът - персоналният й телефон е посочен за контакт с такава къща за посетители във велинградското село Юндола, която пък се оказа благосъстоятелност на кмета на селото.

В сряда самият кмет, който е от Движение за права и свободи, изясни, че Мизова нямала нищо общо с къщата. Тя пък от своя страна споделила пред земеделския министър Румен Порожанов, че само е съдействала на стопаните на къщата да се популяризират в интернет. Все отново агроминистърът разгласи, че стартира инспекция дали тя " има някаква съпричастност към къщата ", чийто мониторинг от фонд " Земеделие " е изминал преди четири години. Това значи, че съгласно разпоредбите, признати от фонда и утвърдени от Европейска комисия, преди четири години е изминал петгодишният период, в който тези обекти е трябвало да работят като къщи за посетители, след което могат да останат и единствено за персонално прилагане от притежателите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Нови оставки

След като преди седмици зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев подаде оставка поради издигната в негов терен къща за посетители с европари, която не се употребява като туристически обект, сагата с тези парцели продължи. Във вторник следобяд земеделското министерство заяви, че по предписание на премиера Бойко Борисов е поискана оставката на зам.-директора на фонд " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова, която дава отговор за " дребните " европрограми - риболовство, пчеларство, винарство, учебен плод и други Причината е, че телефонът на Мизова е посочен за контакт за резервации за къща за посетители в Юндола, издигната от компанията " Тара 2008 " - еднолична благосъстоятелност на Емине Местан, върху терен, който е фамилна благосъстоятелност на нея и брачна половинка й Мехмед Местан, кмет на Юндола от Движение за права и свободи.

Справка в Имотния указател демонстрира, че през 2008 година фамилната благосъстоятелност върху терена е трансферирана на компанията " Тара 2008 " на брачната половинка на кмета, която пък по-късно получава и над 280 хиляди лева от ПРСР за строителството на къщата. Въпросният план е контрактуван през 2010 година и е бил в интервал на мониторинг за резистентност на инвестицията до 2015 година В сряда земеделският министър Румен Порожанов заяви пред " Дарик радио ", че през лятото на 2012 година къщата е била посетена за инспекция и е открито, че работи по предопределение като туристически обект.

Как се популяризира

Въпросната къща за посетители " Тара " има личен уебсайт, фейсбук профил и е записана в няколко туристически уеб страницата. Именно в един от тях - hotelinfo.com, e бил посочен телефон за резервации, който е на зам.-директора на фонд " Земеделие ". В сряда сутринта номерът бе заличен, а след позвъняване на втория даден телефон за контакт се обади кметът на Юндола Мехмед Местан. " Това не е телефонът на Иванка Мизова, тя няма нищо общо ", разяснява той, допълвайки, че Мизова " по някаква друга причина е попаднала или някой благодетел го е направил ".

По-рано в сряда Местан и брачната половинка му Емине обясниха пред " Нова телевизия ", че не са виждали от години Багдатова-Мизова, която била снаха на семейство от селото, и че дори не са знаели, че е шеф във фонд " Земеделие ". Те обясниха още, че гости на къщата са им помогнали с реклама в интернет преди доста години.

С по-различна версия обаче излезе земеделският министър Порожанов. " Взех пояснение от Иванка Багдатова, няма да влизам в детайлности. Тя изрично споделя, че няма нищо общо с къщата за посетители, а просто е съдействала да се направи уебсайт и по някаква причина е оставила телефона си ", заяви той пред " Дарик радио ". По думите му " значимо е да бъде направена инспекция дали тя има някаква съпричастност към къщата ". На този стадий няма обществена информация коя институция прави въпросната инспекция, нито по кое време се чакат резултатите от нея.

Иванка Багдатова-Мизова стартира работа във фонд " Земеделие " през 2003 година като през 2014 година, при държавното управление на Пламен Орешарски, става за първи път зам.-директор на институцията. Няколко месеца по-късно, след предварителните избори, държавно управление на ГЕРБ я освобождава от поста. В мандата на служебния кабинет на Огнян Герджиков е назначена още веднъж за зам.-директор на фонда и остава на поста и при актуалното държавно управление на ГЕРБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР